Za vero in zdravje

Komu vse so zavezanci namenili 0,5 odstotka dohodnine?

Namesto državi so stranki Boruta Pahorja davkoplačevalci namenili 26.725 evrov

Namesto državi so stranki Boruta Pahorja davkoplačevalci namenili 26.725 evrov
© Borut Peterlin

Letos so dohodninski zavezanci minimalni del plačane dohodnine prvič lahko namenili nekaterim društvom, civilnim združenjem in organizacijam, ki so se uvrstile na državni seznam možnih prejemnikov. Gre za 0,5 odstotka, ki ga je po lastni volji razporedilo 210.840 ali 20,8 odstotka zavezancev. Vsi skupaj so namesto državi drugim ustanovam namenili 2.664.964 evrov.
Podatki sicer še niso dokončni, ker nekateri roki za vložitev ugovora še tečejo, vendar gre za reprezentativne podatke, saj naj bi bile morebitne korekcije minimalne. Največ, 103.673 evrov, je dobila Slovenska Karitas. Drugi je z 86.220 evri slovenski Unicef, tretja pa Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije - Sonček s 63.985 evri. Med najboljših deset so se uvrstili še Europa Donna - slovensko združenje za boj proti raku dojk (37.531 evrov), Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja (33.171), Ustanova za novo pediatrično kliniko v Ljubljani (32.569), Nadškofija Ljubljana (27.392), Socialni demokrati (26.725), Zveza prijateljev mladine Slovenije (26.525) in Društvo onkoloških bolnikov Slovenije (22.909). V drugi deseterici je še pet organizacij, ki skrbijo predvsem za blaginjo posameznih skupin bolnikov, in štiri verske skupnosti. Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je recimo prejelo 22.857 evrov, Škofija Koper 14.655 evrov, Srbska pravoslavna cerkev 17.164 evrov, Islamska skupnost v Sloveniji pa 15.512 evrov.
Največ so pričakovano dobile organizacije za pomoč bolnim in verske skupnosti, med njimi seveda RKC, ki je, samo upoštevaje podatke za 20 največjih prejemnikov, prejela 65.000 evrov, skupaj s Slovensko Karitas pa več kot 168.500 evrov. Največji presenečenji sta gotovo osmo mesto Socialnih demokratov, saj gre za edino politično stranko s tako visoko donacijo, ter donacija za Rdeči križ, ki je manjša od 13.000 evrov. V SD priznavajo, da so v dveh rednih obvestilih člane stranke pozvali, naj jim nakažejo svojih 0,5 odstotka dohodnine.
Novinar tednika Družina Bogomir Štefanič ml. je pred dobrima dvema letoma hudomušno napovedal, da bo RKC dobila desetkrat več denarja kot SD. »Medijsko izrazito deprivilegirani katoliški cerkvi bi, sodeč po anketi, dohodninsko donacijo, ki je gotovo tudi izraz določenega zaupanja, namenilo kar desetkrat več ljudi kot medijsko izrazito privilegiranim Pahorjevim Socialnim demokratom,« je takrat zapisal v verskem tedniku. Njegova napoved se ni uresničila, RKC (brez Slovenske Karitas) je dobila »samo« dvakrat več od SD.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.