Jastreb v ptičji kletki

Po nekaterih podatkih Busha ne bo v Ljubljano, bo pa v mestu protest

Policijska intervencija nad italijanskimi demonstranti, Fernetiči, junij 2001

Policijska intervencija nad italijanskimi demonstranti, Fernetiči, junij 2001
© Andrej Medica

Slovenija, predsedujoča EU, bo 9. in 10. junija gostila srečanje vrha EU-ZDA. Takoj ko sta prihod napovedala ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in predsednik ZDA George Bush, je postalo jasno, da bo že tako strogo varovanje, povezano z dogodkom na Brdu pri Kranju, še dodatno poostreno. Po nekaterih informacijah naj bi bili v Slovenijo že prišli pripadniki ameriških služb, ki opravljajo različne varnostne preglede.
Za zdaj je v skrivnost zavit tudi podroben program Bushevega obiska. Po neuradnih podatkih ga v Ljubljano sicer ne bo, vsaj ne na način, kot je Ljubljano obiskal nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton. Uradnih informacij o poteku vrha EU-ZDA pri protokolu sicer ne dajejo, ker pravijo, da je »program še v usklajevanju«. Mimogrede, Osnovna šola Toneta Čufarja je že morala prestaviti valeto iz hotela Union, v katerem je imela rezerviran prostor za 10. junij. Morda pa to pomeni, da bo Hotel Union gostil delegacijo predsednika Busha in druge, s politiko povezane goste ...
Organizirajo pa se tudi nasprotniki blokovske politike. Tako bo po napovedih v Ljubljani potekal protest proti politikam izključevanja, ki jih pod pretvezo širjenja tržne demokracije zastopata globalni velesili EU in ZDA. Aktivistična skupina Avtonomna tribuna je v izjavi za javnost zapisala: »Menimo, da je treba opozoriti na resnične namene oblastnikov, protestirati proti taki izključujoči politiki in načinu odločanja. Svoje nestrinjanje bomo izrazili ob srečanju vrha EU-ZDA, ki bo 9. in 10. junija potekalo v Sloveniji, in pozivamo vse skupine, organizacije, posameznike ter posameznice, da se nam pridružijo in prispevajo k ustvarjanju alternativ obstoječim razmeram.« Kakšna bo udeležba na demonstracijah, je sicer težko napovedati, a gotovo ne bo takšna, kot je bila junija 2001 ob srečanju Bush-Putin. Takrat je policija zaprla središče Ljubljane, na splošno se je odzvala zelo represivno, na meji pa je celo pretepla nekaj italijanskih aktivistov na poti v našo prestolnico. Kako bo policija ravnala letos, bomo še videli.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.