Vanja Pirc

 |  Mladina 22

Vlomilci delajo ponoči

Nov skupni projekt Romana Končarja in RTV Slovenija

Končar med snemanjem filma

Končar med snemanjem filma
© Matej Crnič

Na Obali pravkar snemajo nov slovenski mladinski film Vlomilci delajo ponoči. Zgodbo, prirejeno po istoimenskem romanu Ivana Sivca, se je odločil ekranizirati Roman Končar, ki smo ga doslej poznali predvsem kot igralca, tokrat pa se je sklenil sočasno preskusiti v vlogi nosilca glavne moške vloge, scenarista in režiserja. Pa ne le to, Končar, ki je direktor podjetja Dogodek, je skupaj z RTV Slovenija tudi koproducent filma. Predračunska vrednost celotnega projekta je 850.039 evrov, pri čemer bo Končarjevo podjetje Dogodek vložilo le okoli 10 odstotkov sredstev, preostalih 89,82 odstotka ali 763.505 evrov pa bo prispevala RTV SLO.
Končar je v preteklosti že nekajkrat sodeloval z RTV SLO, le da je to nekoč počel prek svoje tedanje producentske hiše Timaro. Za enega odmevnejših, čeprav nesojenih skupnih podvigov je obveljala nadaljevanka o Francetu Prešernu, eden največjih takšnih projektov RTV SLO, ki pa je bil še pred začetkom snemanja deležen očitkov o netransparentnosti. In kako poteka tokratni projekt? Končar je s potekom projekta Vlomilci delajo ponoči za zdaj v vseh pogledih izredno zadovoljen in ima s filmom velike načrte, saj ga želi prikazati tudi v kinematografih. Kdo pa bo kril stroške povečave, brez katere filma ne bo mogoče prikazati v kinu? »Producentska hiša Dogodek, d. o. o., bo skušala sredstva za povečavo projekta na 35-milimetrski filmski trak (kinoverzija) pridobiti od Filmskega sklada RS,« odgovarja Končar. Da je prepričan, da mu bo sklad naklonjen, kaže napoved, da naj bi bil film v kinematografih predvidoma na ogled že februarja 2009, na malih zaslonih pa februarja 2010. Upajmo le, da bo Končar tokrat uspešnejši kot nekoč, saj sta Timarova filma Rabljeva freska (1995) in Patriot (1999) po podatkih Koloseja v kino privabila le pičlih 3868 oziroma 5937 gledalcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.