Strelski obračuni

Ko naši politiki rožljajo z orožjem

Zmago Jelinčič

Zmago Jelinčič
© Matej Leskovšek

Med našimi politiki je spet slišati besede o streljanju. Tako je predsednik SNS Zmago Jelinčič 26. maja v oddaji Vroči stol, v kateri so govorili o tajkunih, dejal, da bi bilo po njegovem »najboljše, da bi ene tri, štiri postavili pred zid, pa bi jih počili in bi se zadeva zelo, zelo hitro uredila«. Jelinčičeva grožnja je le ena v vrsti podobnih poskusov zbujanja pozornosti. Tako se je, recimo, pred leti na vratih pisarne poslanske skupine SNS pojavil plakat z napisom, da bi tudi izbrisanim zaigrali na »puško mitraljez«.
Podobno govorjenje o streljanju si je privoščil minister za gospodarstvo Andrej Vizjak; poslancu Socialnih demokratov Dušanu Kumru je na vprašanje v zvezi z odgovornostjo za odprodajo deleža Holdinga slovenskih elektrarn v Tovarni dušika Ruše odgovoril: »Vi ste tukaj obsodili celo kopico ljudi, da so zlorabili zadeve, da so odgovorni, in pričakujete kazen. Zakaj je še niste naložili? Še kazen bi lahko naložili. Ne vem, enega bi ustrelili, tako kot ste v preteklosti znali početi.« Kumer od ministra zahteva opravičilo, vendar je ta že povedal, da se ne misli opravičiti.
Sedanja vlada je sicer nekoč sprejela etični kodeks, kjer med drugim piše, da bodo ministri delovali »v skladu s temeljnimi vrednotami spoštovanja človekovega življenja in dostojanstva, svobode, poštenja, pravičnosti, solidarnosti in domoljubja«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.