Najboljša anketa ...

... ali zgolj dokaz stopnje pripadnosti članstva?

Pred dnevi je Davčna uprava republike Slovenije (Durs) objavila preliminarni seznam največjih dobitnikov dohodninskih donacij. Gre za 0,5 odstotka, ki ga posamezni zavezanec lahko nakaže po lastni izberi organizacijam, ki so se uvrstile na seznam možnih dobitnikov.
Takšne donacije so bile možne letos sploh prvič, največ pa so dobile humanitarne organizacije, ustanove za pomoč bolnim ter verske organizacije. Na prvo mesto se je uvrstila Slovenska karitas s 103.673 evri. Med političnimi strankami pa se je med dvajset največjih dobitnikov uvrstila samo ena stranka, Socialni demokrati z 26.725 evrov. Vse ostale stranke so dobile precej manj in se od drugega mesta navzdol razvrstile takole: SDS (10.424 evrov), SLS (6532), LDS (4361), NSi (3219), Desus (1427), SNS (768). V SD priznavajo, da so v rednih obvestilih člane dvakrat pozvali, naj to storijo, v SDS so člane o tem obvestili v internem glasilu, v SLS pa so jih k nakazilu na strankin račun obvestili celo v posebnem pisnem dopisu ...
Donacija politični stranki pa ni tako majhna stvar. Že donacija nasploh pomeni izraz določenega zaupanja v določeno organizacijo. Če ne drugega je s tem nekaj dodatnega dela, poiskati je bilo treba pravilno zaporedno številko organizacije, pravilno izpolniti točno določene prazne prostore na dohodninski napovedi. To še gre, če denar nakazujemo kaki humanitarni organizaciji, za katero smo prepričani, da bo naš denar potem namenila pomoči potrebnim, nekaj povsem drugega pa je iti čez vso to proceduro v dobro politične stranke. Iz tovrstne donacije se da torej brez negotovosti sklepati o izjemnem zaupanju v neko politično stranko. Zaupanje v stranke pa se najbolj relevantno zmeri na volitvah, kjer štejejo le odstotki. Podatki Dursa, izraženi v odstotkih, pa so videti takole: SD je z 49,99 odstotka skoraj dobila absolutno večino, druga je SDS z 19,5 odstotka, tretja SLS z 12,2 odstotka, sledijo pa LDS (8,1), NSi (6), Desus (2,7) in SNS (1,4).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.