Najboljša anketa ...

... ali zgolj dokaz stopnje pripadnosti članstva?

Pred dnevi je Davčna uprava republike Slovenije (Durs) objavila preliminarni seznam največjih dobitnikov dohodninskih donacij. Gre za 0,5 odstotka, ki ga posamezni zavezanec lahko nakaže po lastni izberi organizacijam, ki so se uvrstile na seznam možnih dobitnikov.
Takšne donacije so bile možne letos sploh prvič, največ pa so dobile humanitarne organizacije, ustanove za pomoč bolnim ter verske organizacije. Na prvo mesto se je uvrstila Slovenska karitas s 103.673 evri. Med političnimi strankami pa se je med dvajset največjih dobitnikov uvrstila samo ena stranka, Socialni demokrati z 26.725 evrov. Vse ostale stranke so dobile precej manj in se od drugega mesta navzdol razvrstile takole: SDS (10.424 evrov), SLS (6532), LDS (4361), NSi (3219), Desus (1427), SNS (768). V SD priznavajo, da so v rednih obvestilih člane dvakrat pozvali, naj to storijo, v SDS so člane o tem obvestili v internem glasilu, v SLS pa so jih k nakazilu na strankin račun obvestili celo v posebnem pisnem dopisu ...
Donacija politični stranki pa ni tako majhna stvar. Že donacija nasploh pomeni izraz določenega zaupanja v določeno organizacijo. Če ne drugega je s tem nekaj dodatnega dela, poiskati je bilo treba pravilno zaporedno številko organizacije, pravilno izpolniti točno določene prazne prostore na dohodninski napovedi. To še gre, če denar nakazujemo kaki humanitarni organizaciji, za katero smo prepričani, da bo naš denar potem namenila pomoči potrebnim, nekaj povsem drugega pa je iti čez vso to proceduro v dobro politične stranke. Iz tovrstne donacije se da torej brez negotovosti sklepati o izjemnem zaupanju v neko politično stranko. Zaupanje v stranke pa se najbolj relevantno zmeri na volitvah, kjer štejejo le odstotki. Podatki Dursa, izraženi v odstotkih, pa so videti takole: SD je z 49,99 odstotka skoraj dobila absolutno večino, druga je SDS z 19,5 odstotka, tretja SLS z 12,2 odstotka, sledijo pa LDS (8,1), NSi (6), Desus (2,7) in SNS (1,4).

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.