Vanja Pirc

 |  Mladina 23

Politika pred stroko

Vlada je dala soglasje za krčenje državnega kulturnega spomenika, parka v Slovenski Bistrici

Nezaščitena zemlja

Nezaščitena zemlja
© Marko Pigac

Vlada je na eni zadnjih sej spremenila odlok, s katerim sta bila leta 1999 Grad Slovenska Bistrica in park ob njem razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Vlada se je odločila za velik del parka preklicati najvišje spomeniško varstvo, ker naj bi bil park v slabem stanju in ker naj bi bila onemogočena njegova rekonstrukcija, saj je znotraj parka, še preden je ta sploh postal državni spomenik, zrasel zdravstveni dom. Vlada se je tako odločila na pobudo Občine Slovenska Bistrica, s tem pa se je strinjal tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).
A trditev, da se je spomeniška stroka strinjala z zmanjšanjem državnega spomenika, drži le formalno. Velik del stroke je namreč temu odločno nasprotoval. Začelo se je lani, ko je Občina Slovenska Bistrica, ki jo vodi podpredsednica SLS Irena Majcen, sprožila postopke, na podlagi katerih naj bi na območju spomeniško zavarovanega parka postavili dom za ostarele. Ker lahko posege v državne spomenike dovoli le vlada, se je občina obrnila na kulturno ministrstvo, to pa je moralo pridobiti soglasje stroke. Imenovani sta bili dve strokovni komisiji, ki so ju sestavljali predstavniki območnih enot ZVKDS in ministrstva, obe pa sta se posegu v park uprli. Komisiji sta namreč ugotovili, da bi bilo mogoče parku, ki je bil nekoč največji renesančni park v tem delu Evrope, danes pa je na nekaterih parcelah dejansko zanemarjen, povrniti velik del nekdanjega videza.
Postopek pa se s tem ni končal. Ministrstvo je kljub negativnemu mnenju dveh strokovnih komisij pridobilo nasprotno mnenje arhitekta Jerneja Hudolina. Temu pa je nato pritrdil še sam direktor ZVKDS dr. Robert Peskar. Ta je nazadnje tudi podpisal dokument, v katerem se strinja z zmanjšanjem spomeniško zavarovanega območja, in na podlagi te listine je vlada državni spomenik tudi dejansko zmanjšala. Vlada sicer izvzetega zemljišča ni povsem degradirala, temveč ga je spremenila v vplivno območje spomenika. To pomeni, da bo pred morebitnimi posegi v park vendarle potrebno pridobiti soglasje spomeniške stroke. A ker je stroka v tem primeru enkrat že popustila politiki, je bojazen, da bi to storila tudi v drugo, toliko večja.
Ob tem velja omeniti, da direktor ZVKDS Peskar tokrat ni prvič prišel navzkriž z drugimi predstavniki stroke. Ko se je stroka upirala težnjam sedanje oblasti po povečanju igrišča za golf na območju kulturnega spomenika Kobilarna Lipica, je Peskar v diametralnem nasprotju s strokovnimi priporočili konservatorke novogoriškega ZVKDS, strokovnega sveta zavoda Kobilarna Lipica in z mnenji širših strokovnih krogov presenetljivo prižgal zeleno luč za poseg v zavarovano območje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.