Marjan Horvat

5. 6. 2008  |  Mladina 23

Diskriminacija ali pomanjkanje taktnosti?

Adria Airways zahteva preveč od potnikov invalidov

Letalo za zdrave?

Letalo za zdrave?
© Arhiv Mladine

Petindvajsetega maja je bila v Sloveniji ministrska konferenca EU o pravicah invalidov, takrat pa je bila v Ljubljani tudi skupščina Evropskega invalidskega foruma (EDF). Trije voditelji tega gibanja, med njimi tudi podpredsednik, pa so imeli težave s poletom v Ljubljano, saj si je po besedah predsednika EDF Janisa Vardakastanisa Adria-Airways privoščila »diskriminacijo na podlagi invalidnosti«.
Letalski prevoznik jim namreč ni dovolil na letalo brez zdravstvenega potrdila in spremstva in tako ravnal v nasprotju z uredbo EU o pravicah invalidnih oseb in oseb z omejeno mobilnostjo v zračnem prometu, ki »varuje državljane EU pred tovrstnimi zapleti«, saj ti posegajo v integriteto ljudi. Po pritožbi EDF se je ministrica Marjeta Cotman opravičila in ocenila, da »gre za osamljen primer«.
V Adrii Airways zatrjujejo, da trojice potnikov niso zavrnili zaradi njihove invalidnosti, in kot razlog za težave navajajo neustrezno rezervacijo in pripravo karte. Ob tem dodajajo, da lahko zahtevajo informacije o potnikovi invalidnosti, saj morajo vedeti, ali »lahko potnik sedi na običajnem sedežu, stopnjo invalidnosti (paraplegik, tetraplegik, ostale vrste omejitev), vrsto, velikost in težo invalidskega vozička«, »v določenih primerih (pa) je za nemoteno potovanje takšnega potnika potreben tudi spremljevalec«.
So pa v Adrii zaradi neznanja ali pa, da bi prikrili spodrsljaj, še zapisali, da bo uredba EU o pravicah oseb z omejeno mobilnostjo začela veljati šele julija letos, vendar so spregledali, da sta njena dva člena veljavna že od sredine leta 2007. Zahtevata, da mora letalski prevoznik ob zavrnitvi rezervacije potnika invalida iz varnostnih razlogov ali zato, ker se fizično ni mogel vkrcati na letalo, najti drugo sprejemljivo možnost. Toda v Adrii pravijo, da nimajo podatkov, ki bi jim »omogočili vpogled v rezervacije potnikov z namenom ugotoviti natančen vzrok za zavrnitev vkrcanja«. Vsaj enemu izmed nesojenih potnikov v Ljubljano se je morda zdelo odveč uslužbencem Adrie Airways pojasnjevati o svoji bolezni več, kot je potrebno ...

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.