Marjan Horvat

 |  Mladina 23

Diskriminacija ali pomanjkanje taktnosti?

Adria Airways zahteva preveč od potnikov invalidov

Letalo za zdrave?

Letalo za zdrave?
© Arhiv Mladine

Petindvajsetega maja je bila v Sloveniji ministrska konferenca EU o pravicah invalidov, takrat pa je bila v Ljubljani tudi skupščina Evropskega invalidskega foruma (EDF). Trije voditelji tega gibanja, med njimi tudi podpredsednik, pa so imeli težave s poletom v Ljubljano, saj si je po besedah predsednika EDF Janisa Vardakastanisa Adria-Airways privoščila »diskriminacijo na podlagi invalidnosti«.
Letalski prevoznik jim namreč ni dovolil na letalo brez zdravstvenega potrdila in spremstva in tako ravnal v nasprotju z uredbo EU o pravicah invalidnih oseb in oseb z omejeno mobilnostjo v zračnem prometu, ki »varuje državljane EU pred tovrstnimi zapleti«, saj ti posegajo v integriteto ljudi. Po pritožbi EDF se je ministrica Marjeta Cotman opravičila in ocenila, da »gre za osamljen primer«.
V Adrii Airways zatrjujejo, da trojice potnikov niso zavrnili zaradi njihove invalidnosti, in kot razlog za težave navajajo neustrezno rezervacijo in pripravo karte. Ob tem dodajajo, da lahko zahtevajo informacije o potnikovi invalidnosti, saj morajo vedeti, ali »lahko potnik sedi na običajnem sedežu, stopnjo invalidnosti (paraplegik, tetraplegik, ostale vrste omejitev), vrsto, velikost in težo invalidskega vozička«, »v določenih primerih (pa) je za nemoteno potovanje takšnega potnika potreben tudi spremljevalec«.
So pa v Adrii zaradi neznanja ali pa, da bi prikrili spodrsljaj, še zapisali, da bo uredba EU o pravicah oseb z omejeno mobilnostjo začela veljati šele julija letos, vendar so spregledali, da sta njena dva člena veljavna že od sredine leta 2007. Zahtevata, da mora letalski prevoznik ob zavrnitvi rezervacije potnika invalida iz varnostnih razlogov ali zato, ker se fizično ni mogel vkrcati na letalo, najti drugo sprejemljivo možnost. Toda v Adrii pravijo, da nimajo podatkov, ki bi jim »omogočili vpogled v rezervacije potnikov z namenom ugotoviti natančen vzrok za zavrnitev vkrcanja«. Vsaj enemu izmed nesojenih potnikov v Ljubljano se je morda zdelo odveč uslužbencem Adrie Airways pojasnjevati o svoji bolezni več, kot je potrebno ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.