Staš Zgonik

 |  Mladina 23

Neprimerno poročanje

Otroci družine Strojan niso javne osebnosti

Elka Strojan z vnuki

Elka Strojan z vnuki
© Borut Peterlin

Častno novinarsko razsodišče Društva novinarjev Slovenije je pred dnevi sprejelo dve novi odločitvi v zvezi s poročanjem o družini Strojan. Pritožbe je proti štirim medijskim hišam vložil varuh človekovih pravic, gre pa za poročanje o hospitalizaciji ene mlajših članic družine lani poleti.
Že v začetku marca je NČR razsodilo, da so novinarki in urednik TV Slovenija ter urednika Radia center kršili 20., 21. in 22. člen novinarskega kodeksa, ki govorijo o spoštovanju zasebnosti v odsotnosti javnega interesa, sploh pri domnevnih žrtvah kriminalnih dejanj in še posebej pri poročanju o otrocih.
Nič drugače ni niti pri obeh najnovejših razsodbah, ki so dosegljive na www.razsodisce.org. Iste člene kodeksa so po mnenju razsodišča kršili tudi novinarja in urednik Dela ter novinar in urednik Slovenskih novic. V obeh primerih razsodišče - predseduje mu Vili Einspieler - »ugotavlja, da je bila objava v nasprotju z otrokovimi koristmi, ki bi morali biti v takih primerih ključno vodilo pri odločanju o objavi, in da so te močno pretehtale upravičenost objave zaradi javnega interesa«. Prepričali jih niso niti argumenti, da so bili člani družine Strojan tako rekoč javne osebe: »To, da je šlo za družino Strojan, ki je bila v medijih že objekt nestrpnosti, bi moral biti dodaten argument za presojo, da poročanje o dogodku, ki je ogrozil življenje mladoletnice, ni v javnem interesu.« Razsodnike je v primeru Slovenskih novic še posebej zmotilo dejstvo, da je novinar edini od vseh objavil tudi ime hospitalizirane deklice, čeprav v primeru Dela ugotavljajo, da sta tudi samo navedena priimek in starost dovolj za razkritje identitete.
Od vseh omenjenih v razsodbah v primerih Delo in Slovenske novice je na obtožbe odgovorila le novinarka Dela, vendar razsodišča ni prepričal niti njen argument, »da je bila objava nujna zato, da bi pokazala, kaj se lahko zgodi, če otroka zanemarjate«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.