Igor E. Bergant

 |  Mladina 23  |  Družba

Od Trga junakov do renskih mostov

Kako do navijaških con? Katero pivo bodo točili? Kje parkirati v katerem mestu? Vsa mesta, ključne navijaške cone, ključni napotki in namigi.

Fanzone v Celovcu

Fanzone v Celovcu
© Flickr

Evropsko nogometno prvenstvo je tako rekoč pred vrati - časovno in prostorsko. Izhajajoč iz Ljubljane je Celovec kot doslej najbližje prizorišče tekem zaključnega dela tega tekmovanja izrinil Zagreb, ki je dve tekmi gostil pradavnega leta 1976.
Svetovno prvenstvo pred dvema letoma v Nemčiji je prineslo velik preobrat v načinu spremljanja vrhunskega reprezentančnega nogometa: 64 tekem v dvanajstih mestih prirediteljih si je ogledalo skupno okroglo 25 milijonov gledalcev. Od tega jih je nekaj manj kot 3,5 milijona tekme videlo na stadionih, skoraj sedemkrat toliko pa je srečanja doživelo pred velikimi zasloni na uradnih navijaških prostorih. Dogajanje v tako imenovanih navijaških conah (angleško Fanzone, na nemškem govornem območju jih ponekod imenujejo tudi Fanmeile) je bistveno pripomoglo k izjemnemu organizacijskemu uspehu in odmevnosti prvenstva v Nemčiji. Sproščeno rajanje navijačev, ki so ga na SP 2006 poimenovali kar »Sommermärchen« (poletna pravljica), je postalo model, ki ga skušajo posnemati tudi v Avstriji in Švici.
Pred dvema letoma so bili pomemben soigralec lepo in vroče poletno vreme ter dobri nastopi domače reprezentance, posrečila pa se je tudi izvedbena zasnova. Uradne navijaške cone prinašajo veliko prednosti: vstop je načeloma omogočen vsakomur, skupinsko spremljanje tekem ponuja posebno doživetje, prav tako poseben spremljevalni program, v katerem prevladujejo glasbeni koncerti, možnost dodatnega razvedrila (tudi športnega), varnostni nadzor na ustrezno ograjenih območjih pa je učinkovitejši, kar je pomembno za oboje, obiskovalce in tudi prireditelje. Zagotovljene so sanitarije in nujna zdravniška oskrba. Navijaške cone imajo seveda tudi gospodarski učinek: gostinska ponudba je praviloma dražja od siceršnje.
Ker je do vstopnic za tekme Eura 2008 zelo težko priti, še posebej za ljubitelje nogometa iz držav, ki na tekmovanju ne bodo imele svojih reprezentanc, se obisk uradnih navijaških con tudi slovenskim privržencem zabave in nogometa kaže kot doživetvena priložnost desetletja. Naslednje svetovno prvenstvo leta 2010 bo v Južni Afriki, prihodnje evropsko leta 2012 na Poljskem in v Ukrajini, SP 2014 pa v Braziliji ...

Celovec (Klagenfurt)

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.