Narod hazarderjev

Kljub novemu pravilniku v Sloveniji lahko hazardirajo tudi mladoletniki

Nemška prepoved že na srečki

Nemška prepoved že na srečki

Igre na srečo igra vse več mladih, predvsem športne stave. Na podlagi Pravilnika o prirejanju iger na srečo prek interneta oziroma drugih telekomunikacijskih sredstev, ki je bil objavljen konec aprila, so takšne igre prepovedane za osebe, mlajše od 18 let. Kako Urad za prirejanje iger na srečo to nadzira, pa ni znano, saj so te v trafikah in poštah mladim dostopne brez vseh težav.
V Nemčiji, stari članici EU, je osebam, mlajšim od 18 let, prepovedana že sama prodaja loterijskih srečk, takšne prepovedi pa v Sloveniji ni. Z ministrstva za finance nam je odgovorna za stike z javnostjo, Irena Ferkulj, odgovorila, da doslej v Republiki Sloveniji še nihče od koncesionarjev za klasične ali posebne igre na srečo ni pridobil dovoljenja za prirejanje iger na srečo prek interneta. Tako da Urad še ne izvaja nadzora v zvezi s starostjo igralcev prek spl---eta niti ni mogel zaznati navedenih kršitev igranja oseb, mlajših od 18. let.
Edina družba v Sloveniji, ki prireja igre na srečo na spletu, je Športna loterija, d. d. . Družba, v kateri imajo po 20 odstotkov delnic Olimpijski komite Slovenije, Smučarska zveza Slovenije, Pošta Slovenije, po 17 odstotkov pa Maksima invest in NFD Holding, nekaj pa tudi Fidina, d. d., Mont, d. o. o., in Alpski smučarski klub Kranjska Gora, je imela po revidiranem letnem poročilu za leto 2006 več kot 10 milijonov evrov dobička.
Kako je z igranjem mladoletnikov po spletu oz. pri E-stavah Športne loterije, d. d., iz Ljubljane, smo povprašali izvršnega direktorja Primoža Poschla. Ta nam je odgovoril, da bodo igranje na spletu prilagodili do 1. 11. 2008, saj imajo na voljo šest mesecev od uveljavitve pravilnika. Do takrat bodo na spletu, po stavnicah in poštah lahko igrali tudi mladoletniki.
Po že večkrat omenjenem pravilniku, ki je izšel pet let po sprejemu zakona o igrah na srečo, je igranje iger na srečo mladoletnikom na spletu prepovedano, ni pa sankcionirano.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.