Dvojni standardi

Kako slovenska policija obravnava neonaciste in mirovnike

Popisovanje nevarnih protestnikov

Popisovanje nevarnih protestnikov
© Maruša Bertoncelj

Na začetku tedna smo pri policiji preverjali informacije o občutnem porastu števila neonacističnih skinheadov v Ljubljani. Dejansko v zadnjem času prihaja do vedno pogostejših nasilnih izgredov s strani neonacistov, zato nas je zanimalo, koliko tovrstnih incidentov je policija zaznala v poslednjih mesecih in koliko "obritoglavcev" je policija obravnavala na podlagi širjenja rasne in druge nestrpnosti. Iz tiskovnega urada Policijske uprave Ljubljana smo prejeli odgovor: »V zvezi z vašim vprašanjem vam sporočamo, da policija ne vodi evidenc ovadenih oseb in kršiteljev prekrškov po pripadnosti h kakršnikoli skupini, zato vam želenih podatkov ne moremo posredovati.«
Vendar to ne velja za mirovnike in druge aktiviste, ki so se v torek zbrali v centru Ljubljane, da bi skupaj izrazili svoje nestrinjanje s politiko ameriškega predsednika Georgea Busha, ki se je udeležil vrha EU-ZDA na Brdu pri Kranju. Protestnike, skupaj jih je bilo komaj petdeset, so kmalu obkolili policisti in jih popisali z izgovorom, da preverjajo, ali pripadajo »antiglobalističnim skupinam«, karkoli naj bi to že pomenilo. Zanimivo je predvsem to, da so se policisti pri popisovanju protestnikov zadovoljili tudi s študentskimi izkaznicami, ki po zakonu niso veljavni osebni dokumenti. Policisti se niso hoteli identificirati, kar je spet v nasprotju z zakonodajo. »Kljub moji izrecni zahtevi mi ni uspelo izvedeti ne imena in priimka niti serijske številke operativnega vodje tega policijskega postopka identifikacije,« opisuje dogajanje Tomaž Zaniuk, odgovorni urednik Radia Študent, ki je bil na shodu navzoč v vlogi novinarja.
In to niti ni vse. Policija je isti dan Marku Breclju in še trem osebam, članom skupin Alternativa obstaja ter Društvo prijateljev zmernega napredka, preprečila prihod na Brdo. Na poti iz Kopra so jih policisti trikrat ustavili, nazadnje na cestninski postaji Log, kjer so ugotovili, da njihovo vozilo renault trafic »ne ustreza predpisom za vožnjo v cestnem prometu«, voznika pa so odpeljali na odvzem krvi. Policija na svoji spletni strani trdi, da so s tem zgolj zagotovili varnost oseb v vozilu kot tudi drugih udeležencev v prometu.
Tudi Stranki mladih Slovenije ni uspelo priti na zastavljeni cilj. Veleposlaniku ZDA oziroma njegovemu namestniku so želeli izročiti posebno priznanje Bushu, ker je »nevede največ storil za popularizacijo zelene politike, miru in nenasilja«. Njihov shod je bil prijavljen na policiji in objavljen na njihovi spletni strani. »Vse je bilo videti v redu, dokler nas na poti do ambasade niso ustavili policisti. Povedali so nam le to, da naprej ne smemo. Enostavno ne razumemo, zakaj nas potem policija ni obvestila o tem, da nam shoda navkljub dovoljenju ne bodo dovolili,« se sprašuje predsednik SMS, Darko Krajnc.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.