Darja Kocbek

 |  Mladina 24  |  Svet

Sproščene plače in zlata padala

Britanski menedžer v povprečju zasluži 675 tisoč evrov na leto, nemški 667 tisoč evrov, avstrijski 365 tisoč evrov, španski 244 tisoč evrov. Slovenski menedžerji pa ne zaostajajo za njimi.

Marko Kryžanowski, predsednik uprave Petrola, nagrada v višini 164.000 evrov

Marko Kryžanowski, predsednik uprave Petrola, nagrada v višini 164.000 evrov
© Matej Leskovšek

Nespodobno visoke menedžerske plače so tudi na ravni EU predmet vse ostrejših kritik. Ministri za finance držav članic so o njih razpravljali na majskem rednem zasedanju v Bruslju. Ugotovili so, da imajo v več članicah EU menedžerji »škandalozno visoke prihodke«. Predsednik luksemburške vlade in finančni minister Jean-Claude Juncker, ki vodi evroskupino, pravi, da so sporna zlasti tako imenovana zlata padala; to so različna plačila, ki si jih menedžerji zagotovijo s pogodbami. Predvsem služijo z ogromnimi odpravninami, ki jih dobijo, ko morajo predčasno zapustiti položaj, čeprav so razrešeni zaradi napak, ki podjetja stanejo milijone ali celo milijarde evrov, pri tem pa je treba odpustiti na tisoče zaposlenih. Med zlata padala sodijo tudi udeležba pri dobičku in različne nagrade, kot so pogodbe o izplačilu v delnicah družbe.
V evroskupini še preučujejo, katere davčne instrumente bi bilo mogoče uporabiti, da bi te pretirane prihodke preprečili. Evropski komisar za ekonomske in monetarne zadeve Joaquin Almunia opozarja, da je evropska komisija že decembra 2004 objavila priporočilo za prihodke menedžerjev, a ga večina članic EU ne upošteva, kakor je pokazalo poročilo, ki ga je komisija pripravila lani. Ministri za finance vseh 27 članic EU so se dogovorili, da bodo o menedžerskih plačah temeljito razpravljali takoj, ko bo evropska komisija pripravila novo poročilo o izvajanju priporočila iz leta 2004. Treba pa je tudi vedeti, da menedžerske plače in prihodki temeljijo na nacionalni zakonodaji držav članic, pravi slovenski finančni minister Andrej Bajuk v funkciji predsedujočega svetu EU za ekonomske in monetarne zadeve.

Najradodarnejši do sebe menedžerji NLB

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.