Borut Mekina

 |  Mladina 25

Vasle v stečaju

Kriza kulture na nacionalki

Direktor radijskega programa Radia Slovenija Vinko Vasle

Direktor radijskega programa Radia Slovenija Vinko Vasle
© Matej Leskovšek

Kulturni paradni konj RTV Slovenija, tretji radijski program Ars, je v varčevalnem načinu dela. Najobčutljivejši poslušalci edinega nekomercialnega dela nacionalke bodo po novem poslušali več ponovitev. Z več uredniki oddaj bo Radio SLO do konca leta prekinil pogodbe. Denimo s Petrom Bedjaničem, urednikom oddaj o operni glasbi, z Igorjem Krivokapičem, ki deluje na področju sodobne glasbe in esejistike, pa tudi z Borom Turelom, aktualnim nagrajencem Prešernovega sklada, ki je nagrado dobil tudi za oblikovanje programa Ars. Razlog: zdaj že bivša odgovorna urednica Vilma Štritof Čretnik naj bi bila v prvih treh mesecih letošnjega leta prekoračila finančni načrt in ustvarila primanjkljaj, zaradi česar jo je direktor Radia Vinko Vasle oziroma vodstvo RTV SLO razrešilo s položaja in jo zamenjalo z vršilko dolžnosti Mirjam Bevc Peressutti.
Vasle pojasnjuje, da je letni načrt »resna stvar«, ki jo je treba v skladu z zakonom o RTV in statutom dosledno spoštovati. »Kot direktor Radia sem že ob pripravi plana za letošnje leto povedal, da bom kadrovsko ukrepal, če bo poraba bistveno odstopala od plana.« Nacionalka naj bi si pod novim vodstvom zastavila nalogo, da »proračunska« poraba denarja v smislu »porabimo, kolikor menimo, da potrebujemo,« ne pride več v poštev. Čretnikova se tudi ni držala osnovnega izhodišča generalnega direktorja, da je mogoče nove programske vsebine uvajati le z opuščanjem starih. Poleg tega naj Ars ne bi bil zapostavljen. Vasle poudarja, da je program pod njegovim vodstvom dobil še izredna finančna sredstva (za letos 191.500 evrov iz prodanih obveznic), o nameravani prekinitvi pogodb z zunanjimi sodelavci pa ni obveščen. Zanj je to še eden od »misterijev«, ki jih ne razume.
Odpuščena Čretnikova trdi drugače. Kot pravi, je Ars za leto 2008 dobil 15 odstotkov manj rednih sredstev kot leta 2007, hkrati »smo pod pritiskom zahtev morali narediti nekaj novih oddaj za prvi program radia«, prvi program pa je nehal pripravljati nekatere izobraževalne oddaje za Ars. Tudi z dodatnimi 190 tisoč evri si niso mogli pomagati - 25 tisoč evrov je šlo za blagovno znamko in ne za program, 10 tisoč za spletne strani, katerih izdelavo bi moral naročiti Vasle, približno 58 tisoč evrov pa jim je bilo pozneje odvzetih in dodeljenih Radiu Maribor, ko se je Ars že dogovarjal z avtorji. Primanjkljaj naj bi bil torej predvsem posledica izredno slabe Vasletove organizacije in usklajevanja. Lani se je denimo upokojilo pet zaposlenih, redaktorica je odšla v drugo službo, vsaj dveh stalnih honorarnih sodelavk, ki sta za izvedbo programa nepogrešljivi, pa niso zaposlili, zato so ju morali plačevati iz Arsovega programskega proračuna.
Sicer pa je zanimivo, da se je še pred letom Vasle izredno zavzemal za Čretnikovo, ki jo je na Radio povabil z ministrstva za kulturo, sedaj pa ima Čretnikova celo prepoved dostopa do svojih osebnih stvari, ki jih je pustila v pisarni, ko je odšla na bolniški dopust. In mimogrede: čeprav jo Vasle dolži za minus, je po statutu in zakonu za poslovanje odgovoren predvsem direktor.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.