Deja Crnović

 |  Mladina 25

Neznosen hrup pod viaduktom Verd

Neuslišane pritožbe prebivalcev

Petričeva hiša pod viaduktom

Petričeva hiša pod viaduktom
© Borut Peterlin

Viadukt Verd, po katerem je speljana avtocesta Ljubljana-Koper, je bil zgrajen leta 1972. Takrat so večino okoliških prebivalcev preselili, tisti nepreseljeni pa zdaj že več kot desetletje neuspešno opozarjajo na nevzdržne razmere, ki so zavladale v vasi pod viaduktom. Družina Petrič že od leta 1996 Dars opozarja na hrup, zaradi katerega je pri odprtih oknih nemogoče spati, ljudje se zunaj ne morejo normalno pogovarjati, pri izstopanju iz hiše pa družina doživlja zvočni udar. »Hrup dejansko nikoli ni bil izmerjen, bilo pa nam je obljubljeno, da bo s sanacijo viadukta Verd urejena tudi protizvočna zaščita. Nekako smo zagrabili za to obljubo, ki se je potem precej razvlekla, saj se je sanacija viadukta začela šele leta 2006,« pravi Helena Petrič. A s sanacijo težav niso rešili. Čeprav je bila viaduktu dodana protihrupna ograja, so med voznima pasovoma odstranili betonske plošče. »Betonske plošče, ki zaradi svoje oblike, postavitve in lokacije niso imele vloge protihrupne zaščite, so bile zaradi dotrajanosti po projektu zamenjane z vročecinkanimi rešetkami. Taka rešitev je pri novih objektih običajna,« je sporočil Marjan Koler, predstavnik za odnose z javnostmi pri Darsu. A prav odstranitev teh plošč je hrup po besedah družine še povečala in tako rekoč izničila učinek protihrupne ograje. Iz Darsa so sicer poslali izračune (ne pa rezultate meritev), ki kažejo, da je hrup v vseh delih dneva tik pod mejno vrednostjo ali enak tej vrednosti, ki je okoli 60 decibelov, a Petričevi trdijo, da dejanskih meritev v njihovi okolici nikoli ni bilo, zgovorno pa je, da Dars njihov dom zaradi dveh hišnih številk obravnava kot dve stavbi, čeprav stoji ena sama. »Dars se na naše dopise, prošnje in moledovanje za sanacijo viadukta neposredno ni nikoli odzval, temveč samo prek DDC-ja. Je pa jasno, da je Dars tisti, ki ne želi, da se stanje uredi,« pravi Gregor Petrič, ki upa, da bodo viadukt sanirali ne le po pravilih, temveč tudi po humanih merilih.



 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.