Staš Zgonik

 |  Mladina 25  |  Politika

Strogo nezaupno

Neznosna lahkost izgubljanja zaupnih podatkov

V Veliki Britaniji spet skoraj ne mine dan, da mediji ne bi poročali o izgubi zaupnih dokumentov ali občutljivih osebnih podatkov. Minuli teden je BBC najprej dobil pošiljko strogo zaupnih dokumentov, najdenih na enem od vlakov, ki naj bi med drugim opisovali »šibke točke« teroristične mreže Al Kaida. Konec tedna pa je podoben šop dokumentov, ki jih je nekdo pozabil na železniški postaji Waterloo, priromal v uredništvo časnika Independent. Tokrat je šlo za zapisnik sestanka posebne vladne skupine za boj proti finančnemu kriminalu in financiranju terorističnih organizacij. Še en podoben incident se je zgodil v soboto, ko je neznano kam izginil prenosni računalnik ministrice za lokalne skupnosti z vladno korespondenco, ki naj sicer po poročanju Independenta ne bi bila toliko zaupna kot predvsem potencialno kočljiva. Med drugim naj bi šlo za dopisovanje v zvezi s sporom glede prostorskega načrta za gradnjo novih energetskih objektov, tudi jedrskih elektrarn.
Najbolj odmevno nepremišljeno ravnanje z občutljivimi podatki v zadnjih letih je izguba dveh zgoščenk novembra lani s podatki o 25 milijonih državljanov (skoraj polovica vseh Britancev) iz več kot 7 milijonov družin, ki so se prijavile za prejemanje otroških dodatkov. Podatki so vključevali imena, naslove, datume rojstva, številke zavarovanja in celo številke bančnih računov.
Lanska jesen je bila še posebej burna, saj so nato decembra objavili še izgubo podatkov o treh milijonih kandidatov, prijavljenih za opravljanje teoretskega vozniškega izpita in izgubo podatkov o nekaj manj kot osem tisoč severnoirskih voznikih motornih vozil. Januarja letos se je blamaža nadaljevala s priznanjem izgube podatkov o približno 600 tisoč možnih vojaških rekrutih, shranjenih na prenosnem računalniku v lasti Kraljeve mornarice.
Vse do zdaj našteto se je zgodilo v manj kot osmih mesecih. Če pogledamo še nekoliko bolj nazaj, ugotovimo, da so leta 2004 v bližini letališča Heathrow našli zaupne dokumente o tamkajšnji varnostni konfiguraciji, še dve leti prej pa so pred nekim pubom odkrili dokumente s podrobnostmi o varovanju takratnega notranjega ministra Davida Blunketta. Ta je v komentarju, minuli teden objavljenem v časniku Guardian, med drugim zapisal: »Kaj, za vraga, se dogaja in kdaj bo nekdo začel udejanjati postopke, ki dejansko zagotavljajo ustrezno zaščito in ravnanje z občutljivimi podatki in informacijami?«
Marca je v javnost prišel podatek, da je bilo v minulih nekaj letih tako ali drugače odtujenih več kot tisoč vladnih računalnikov. Največji delež v tej blamaži pripada obrambnemu ministrstvu, ki jih je »založilo« kar polovico.
Leta 2000 je na primer računalnik izginil z doma takratnega ministra za oborožene sile Johna Spellarja, človeka, pristojnega za ravnanje z jedrskim orožjem. Istega leta so prenosna računalnika ukradli agentoma tajnih služb MI5 in MI 6, enemu potem, ko je torbo pozabil v taksiju, drugemu pa medtem, ko je kupoval karto za podzemno železnico.
Verjetno najbolj kočljiv pa je bil incident iz zdaj že daljnega leta 1990, ko je iz avtomobila v Londonu izginil prenosni računalnik z britanskimi načrti za prvo zalivsko vojno. Ti podatki sicer, na olajšanje britanskih oblasti, nikoli niso prišli v javnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.