Posmrtni izbris izbrisanega, 2. del

Bo zgodba o Milanu Makucu sploh dobila svoj konec?

Pokojni Milan Makuc

Pokojni Milan Makuc
© Matej Leskovšek

Zgodba o smrti izbrisanega Milana Makuca in pa ravnanju z njegovimi posmrtnimi ostanki tudi po dveh tednih poizvedovanj za seboj pušča veliko nejasnosti, ki izvirajo iz nasprotujočih si izjav državnih organov v Primorju. Spomnimo, Makuc, sicer prvopodpisani pod tožbo enajstih izbrisanih prebivalcev pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, je preminil 2. junija v Piranu, o njegovi smrti ni bil obveščen nihče, kremiran pa naj bi bil že naslednji dan, kar je v nasprotju z 11. členom Zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč, ki navaja: »Pokop oziroma upepelitev se opravi, ko je preteklo najmanj 36 ur od nastopa smrtiKatarina Vučko, Makučeva pravna zastopnica iz Pravno informacijskega centra, pravi: »Ko smo izvedeli za njegovo smrt, smo poklicali na podjetje Okolje Piran, ki opravlja pogrebne dejavnosti. Uslužbenec nam je povedal, da je bil Makuc kremiran dan po smrti. Čez par dni smo to še enkrat preverili in dobili isto informacijo. Po našem vztrajanju pri vprašanju, zakaj so ga tako hitro upepelili, so nam naknadno sporočili, da je bil v bistvu kremiran 5. junija.« Za dodatna pojasnila smo se obrnili na občino Piran, od koder so nas poslali v slepo ulico: »V primerih, ko je plačnik stroškov pogreba pokojnega občana neznan, stroške poravna občina na podlagi izstavljenega računa pristojne pogrebne službe ... O primeru gospoda Makuca pa doslej sploh še nismo bili uradno obveščeni - kar pomeni, da nam niti račun še ni bil izstavljen
Ponovno se zastavlja tudi vprašanje, zakaj o njegovi smrti ni bil obveščen nihče, niti njegov brat. Na tamkajšnjem Centru za socialno delo so nam pojasnili, da Makuc pač na lastno željo ni bil v stiku s svojim bratom in je bil postopek zanje hitro končan. Katarina Vučko pa se vseeno sprašuje: »Ne razumemo, zakaj potem niso obvestili nas, njegovih pravnih zastopnikov, saj smo bili v pogostih stikih z njimi. Da je Makuc umrl, smo izvedeli šele na podlagi govoric. Ko smo poklicali na center, so nam sicer rekli, da so policijo prosili, naj najde njegovega brata, vendar naj od njih ne bi dobili nobenega odgovora.« Kar je v nasprotju s trditvijo policije. S Policijske uprave Koper so nam glede tega sporočili: »Zagotovo ni nihče skušal pridobiti osebnih podatkov o pokojnem oziroma njegovih svojcih. Niti uradno niti neuradno.«
Na koncu je torej težko vedeti, kaj se je dogajalo po Makučevi smrti, kot se je tudi težko znebiti občutka, da so ga, kakor se že sliši vulgarno, enostavno pometli pod preprogo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.