Borut Mekina

 |  Mladina 26

Brezigarjeva bi urednikovala

Državno tožilstvo protestira, ker ne more vplivati na sestavo okroglih miz

Vladimir Vodušek je tokrat na nepravi strani

Vladimir Vodušek je tokrat na nepravi strani
© Borut Krajnc

Novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku se je ob zadnji oddaji Vroči stol zgodila kombinatorika. Nekaj minut pred oddajo o preganjanju korupcije sta nastop odpovedala generalna državna tožilka Barbara Brezigar in direktor uprave kriminalistične policije generalne policijske uprave Aleksander Jevšek. Vodušek pravi, da je bila Brezigarjeva tik pred oddajo že v televizijski »maski«, ko pa je na stopnicah videla, da v studio vstopa njen bivši sodelavec Boštjan Penko, se je odločila za slovo. Pri vhodu je srečala glavnega kriminalista Jevška, ki je po pričevanju zaposlenih v nacionalko vstopal motiviran in dobre volje, a ga je Brezigarjeva prepričala, da naj gre raje z njo na kavo v bližnji bar kot pa z Voduškom v studio. Za povrh vsega je nato tudi Boštjan Penko, kot jedro spora, želel odstopiti od oddaje in Vodušku je grozilo, da bo na Vročem stolu precej osamljen.
Brezigarjeva je dan pozneje v izjavi za javnost v imenu državnega tožilstva protestirala proti Voduškovemu »neetičnemu, neprofesionalnemu in zlorabljajočemu načinu organiziranja oddaje«, sedaj pričakuje, da bodo pristojni na RTV Slovenija ob takšnem »koruptivnem, zavajajočem in nespoštljivem odnosu voditelja oddaje Vroči stol ukrepali v skladu z načeli profesionalne etike«. Brezigarjeva namreč pri oddajah Vroči stol ne more nikoli 100-odstotno vedeti, kdo bodo še drugi sodelujoči. Že drugič se ji je zgodilo, je zapisala v pismu, da ji je Vodušek izrecno zagotovil, kdo bo sodeloval v oddaji, a se nato tega ni držal. »Verjetno ni potrebno posebej omenjati, da je predhodni dogovor z voditeljem nujno potreben, da predstavnik državne inštitucije lahko oceni, ali v skladu s svojimi pristojnostmi in dolžnostmi lahko prispeva k objektivnemu soočanju dejstev in argumentov, do česar je upravičena javnost,« je zgrožena Brezigarjeva, ki jo je tokrat zmotil Penko, tako kot nekaj mesecev prej odvetnik Pivovarne Laško Stojan Zdolšek. Tokrat jo je zmotila še Voduškova izjava, da naj bi Kos svojo udeležbo pogojeval s Penkom - pozneje je sicer Vodušek pojasnil, da Kos Penka izrecno ni pogojeval, ampak da je Kos v pogovoru le predlagal imena nekaterih strokovnjakov.
Brezigarjeva pa je po Voduškovih besedah že večkrat izrecno pogojevala svoj nastop v oddaji. Februarja naj bi od voditelja zahtevala, naj poleg nje v pogovoru sodeluje še pravosodni minister Lovro Šturm. »In sem ga povabil, če je s tem pogojevala svoj nastop. Ni pa mi mogla tedaj do konca sestaviti oddaje. Sedaj pa je hotela ekspliciten in dokončen spisek. Vendar pa ponavadi do konca ni jasno, kdo lahko pride in kdo ne,« pravi Vodušek. Brezigarjeva je po definiciji seveda državni uslužbenec in je državljanom dolžna dajati pojasnila, ne glede na to, v kakšni sestavi nastopa. V načelih novinarske etike ni najti določbe, po kateri se mora za sodelovanje v oddaji nacionalne RTV z gosti strinjati vrhovno državno tožilstvo. Seveda pa v slovenskih zakonih tudi ni mogoče najti člena, po katerem mora šef uprave kriminalistične policije na ukaz piti kavo z Barbaro Brezigar.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.