Urša Marn

 |  Mladina 26

Segregacija na plaži

Portorož se lahko pohvali z eno izmed najdražjih plaž na Jadranu

Ekskluzivno javno dobro na luksuzni plaži

Ekskluzivno javno dobro na luksuzni plaži
© Zdravko Primožič / FPA

Družba Istrabenz Turizem, lastnica hotelov LifeClass, je pred dnevi odprla luksuzno plažo Meduza v središču Portoroža. Plažo je zasnovala arhitektka Darija Preradovič, v prenovo pa so vložili 1,8 milijona evrov. Več desetletij star beton so zamenjali z belim istrskim marmorjem, na novo uredili zelenice, ki jih vzdrževalci plaže zalivajo iz zbiralnikov vode iz tušev, položili so lesene površine za sončenje in počivanje, obnovili dva pomola, ju osvetlili, poskrbeli za varnejše dostope v morje, zgradili nov gostinski paviljon, organizirali mini klub z animacijo za otroke in postavili dva masažna paviljona, kjer nudijo tajsko in ajurvedsko masažo ter posebne tretmaje za telo pred sončenjem in po njem. Pri gostinski ponudbi izstopajo dnevno sveži solatni krožniki, sveže sadje, vitaminski napitki, jedi iz voka, bogat izbor palačink, gostom pa nudijo tudi dnevno sveže ostrige in izbor penečih vin ...
Pomenljivo je, da gre za prvo resno investicijo v poletni počitniški produkt po dvajsetih letih v središču Portoroža, a še bolj pomenljivo je, da je to edina portoroška plaža, za katero morajo zunanji gostje plačati vstopnino. Plaža je razdeljena na dva dela. Prvi del je namenjen gostom hotelov LifeClass s štirimi zvezdicami, zato je tu vstopnina za zunanje goste sedem evrov, drugi del, poimenovan Meduza Exclusive, pa je namenjen gostom Grand Hotela Portorož s petimi zvezdicami, zato tu vstopnina za zunanje goste znaša neverjetnih 35 evrov, pri čemer so v ceno všteti tudi dnevni najem ležalnika, senčnika in brisače ter varovanje in vzdrževanje plaže.
Edini namen zaračunavanja vstopnine je seveda odganjanje kopalcev, ki niso gostje hotelov LifeClass. Takšna segregacija pa je vprašljiva. Po veljavni zakonodaji ima priobalni pas status javnega dobrega, kar pomeni, da mora biti vsem obiskovalcem omogočen dostop pod enakimi pogoji, ne glede na to, v čigavi lasti je plaža ali kdo z njo upravlja. To sicer ne pomeni, da vstopnine ni dovoljeno zaračunavati. Pomeni pa, da so vstopnino, kadar se ta zaračunava, dolžni plačati vsi. In prav tu je problem: medtem ko je za goste hotelov vstop brezplačen, so zunanji gostje dolžni plačati sedem oziroma 35 evrov. Hotelirji se izgovarjajo, češ da je vstopnina za plažo vračunana v ceno hotelske sobe, vprašanje pa je, če to res drži. Poleg tega je zaračunavanje vstopnine v nasprotju s prizadevanji občine Piran o brezplačnosti čimvečjega števila plaž na njenem ozemlju. V skladu s temi prizadevanji je občina že pred časom odpravila vstopnino za centralno portoroško plažo, in to kljub visokim stroškom za čiščenje plaže, reševalce iz morja in varnostnike, ki morajo biti prisotni ponoči. Da je socialno razločevanje problematično, se očitno zavedajo tudi v družbi Istrabenz Turizem, ki s plažo upravlja, saj sicer ne bi posebej poudarjali, da v času kopalne sezone vstopnino zaračunavajo le ob določenih urah dneva, plaža pa je med sedmo uro zvečer in polnočjo odprta za vse sprehajalce.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.