Vanja Pirc

26. 6. 2008  |  Mladina 26  |  Politika

Dvomljiva učna priporočila

Kaj želita otroke naučiti priročnika za učitelje o osamosvojitvi Slovenije ter o članstvu v EU in Natu, ki ju bo ministrstvo brezplačno razdelilo po šolah?

Minister za šolstvo in šport Milan Zver v družbi partnerke Andreje Valič, soavtorice priročnika Osamosvojitev Slovenije

Minister za šolstvo in šport Milan Zver v družbi partnerke Andreje Valič, soavtorice priročnika Osamosvojitev Slovenije
© Matej Leskovšek

Dan državnosti je bil letos verjetno še najbolj prazničen za učence in dijake, saj se je časovno ujel z dnem začetka dvomesečnih poletnih počitnic. Dan pred tem se je izteklo letošnje šolsko leto in oboji, učenci in dijaki, so prvič prejeli oblikovno poenotena spričevala, na katerih je na modri in zeleni podlagi natisnjena Prešernova Zdravljica, bolj kot doslej pa izstopa tudi državni grb. Nova spričevala je minister za šolstvo Milan Zver javnosti predstavil že nekaj dni prej, ko je šolam tudi javno priporočil, naj pred dnevom državnosti primerno zaznamujejo konec šolskega leta in tudi državni praznik. Minister se je za opomnik odločil, ker meni, da naše izobraževalne ustanove premalo pozornosti namenjajo državljanski in domovinski vzgoji.
Šole so nedavno že dobile nekaj spodbud v zvezi s tem. Vlada se je odločila, da mora po novem pred vrtci in šolami vsak dan plapolati državna zastava. Da bi bila spodbuda za prihodnje leto še večja, pa je ministrstvo na novinarski konferenci ob koncu šolskega leta poudarilo še dva od desetih priročnikov za učitelje, ki ju je s sredstvi iz Evropskega socialnega sklada izdal Zavod RS za šolstvo, ministrstvo pa naj bi ju brezplačno razdelilo po slovenskih šolah. Prvi priročnik, s katerim naj bi učitelji učencem bolj približali najnovejšo slovensko zgodovino, nosi naslov Osamosvojitev Slovenije, drugi pa Slovenija v evroatlantskih povezavah. Prvi je izšel v 4000 izvodih, drugi v 2800.

Pikantne podrobnosti

Objektivnost ali propaganda?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.