Vasja Badalič

 |  Mladina 26  |  Svet

Glasovali bi za neodvisnost

Čeprav so Kurdi precej stvarni pri sprejemanju tega, da so znotraj trenutnega razmerja moči obsojeni na življenje znotraj turške države, sanje o neodvisnosti niso povsem zamrle

Demonstracije v Diyarbakirju 21. marca letos. Glavni junak je Öcalan.

Demonstracije v Diyarbakirju 21. marca letos. Glavni junak je Öcalan.
© Vasja Badalič

»Öca-lan, Öca-lan, Öca-lan,« je približno dvajsettisočglava množica skandirala med pavzami slavnostnih govorov in koncertov, ki so bili del kulturnega programa diyarbakirskega festivala. Roke, dvignjene visoko v zraku, so s ploski dajale ritem. Mnogi so držali iztegnjene kazalce in sredince v obliki zmagovalne črke V. Ko je množico nizko preletel vojaški helikopter turške armade, so se glave obrnile proti nebu ter zaokrožile ustnice v velik »buuu«.
Če bi na festivalu turška policija striktno izvajala člen novega protiterorističnega zakona, ki govori o prepovedi propagande za ilegalno organizacijo, potem bi morala v zapor poslati vse navzoče, saj so vzklikali ime voditelja organizacije, ki jo turška država - kot tudi ZDA in Evropska unija - postavlja na seznam terorističnih skupin. Sodni primeri, ki vpeljujejo prakso razumevanja posameznih členov protiterorističnega zakona, ki ga je na pobudo vojske lani sprejela vladajoča islamistična Stranka za pravičnost in razvoj (AKP), namreč nakazujejo, da je uporaba besede Öcalan (s pozitivno konotacijo), lahko dovoljšen razlog za izdajo obtožnice. Pred sodnika vas v Turčiji lahko privedeta tudi druga dva priljubljena slogana, ki sta prihajala iz razigrane množice - tj. »Kurdistan« in »Apo,« vzdevek Abdullaha Öcalana, vodje Kurdske delavske stranke (PKK).
Turški Kurdistan je dežela, kjer se lomita dve viziji. Tam, kjer centralna vlada vidi teroriste, lokalci vidijo osvobodilno gibanje. Tam, kjer Turki vidijo turško ozemlje, kjer je treba govoriti turški jezik, Kurdi vidijo kurdsko ozemlje, kjer se govorita dva kurdska dialekta. Tisto, kar Turki razumejo kot obrambo države, Kurdi interpretirajo kot poskuse eksterminacije svoje skupnosti.

Konfrontacije

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.