Erik Valenčič

 |  Mladina 26  |  Družba

Odvisni? Od interneta? Mobilnega telefona?

Strokovnjaki se strinjajo, da življenje v navideznem svetu lahko pripelje do številnih vedenjskih motenj

/media/www/slike.old/mladina/teh_odvisnost.jpg

© Tomaž Lavrič

Med psihiatri z vsega sveta poteka razprava o tako imenovani odvisnosti od tehnologije, pri čemer je najpogosteje omenjena čezmerna uporaba spleta, ki je spet tipična predvsem za najstnike in mlajše odrasle. Zasvojenost s tehnologijo za zdaj še ni dovolj jasno definirana, saj gre za novo področje v psihiatriji, vendar se vse več strokovnjakov strinja, da življenje v navideznem svetu lahko povzroči številne vedenjske motnje. Med drugim psihiatri opažajo, da čezmerno komuniciranje prek spletnih klepetalnic (t. i. chat rooms) zmanjšuje interakcije med najstniki in z njihovimi družinami, to pa pogosto vodi do poslabšanja odnosov in povečuje možnosti za osamitev in depresijo.
Toda ali res lahko govorimo o odvisnosti? Robert A. Zelick, direktor inštituta Addiction Research Center z Univerze v Michiganu, na spletni strani inštituta v zvezi s tem odgovarja: »Ljudje uporabljajo oznako zasvojenost precej nediskriminatorno, ne da bi upoštevali formalna merila.« Direktor službe za odvisnosti pri psihiatrični ustanovi The Menninger Clinic iz Teksasa John O'Neill pa pojasnjuje: »Res ni enotnega strokovnega mnenja o odvisnosti od tehnologij. A če preučujemo čezmerno uporabo mobitelov, spleta in drugih oblik tehnologije, vidimo vzporednice z odvisnostjo od substanc, kot so alkohol in droge, ali z vedenjskimi odvisnostmi, kot je patološko nakupovanje ali kockanje
Dr. Jose Calderon z oddelka za klinično psihiatrijo pri Health Sciences Centru iz New Orleansa v svojih raziskavah utemeljuje, zakaj zasvojenost s tehnologijo najbolj prizadene ravno najstnike: »Njihove navade se spremenijo, in ker so vedno manj vključeni v okolje, se njihov družbeni čut zmanjša ali pa se ne razvije. To lahko na splošno definira vedenjsko odvisnost.« Mladi, ki se zatečejo v navidezni svet, začnejo vzpostavljati stike s tako imenovanimi navideznimi prijatelji, katerih identitete in namere so včasih popolna neznanka. Poleg tega je navidezna prijateljstva veliko lažje prekiniti kot dejanska, to pa lahko povzroči še močnejši občutek izključenosti in hude posledice. Pred kratkim je trinajstletna Megan Meier iz ZDA naredila samomor, potem ko je njen virtualni prijatelj Josh prekinil njuno enomesečno razmerje, ki je temeljilo na dopisovanju prek MySpacea, z obrazložitvijo, da je slišal za njeno krutost; pri tem ji je svetoval, naj se ubije. Josh je bil dejansko 49-letna ženska z imenom Lori Drew. Zaradi smrti najstnice jo najverjetneje čaka sojenje, čeprav imajo tožilci pri tem hude težave, ker primer lebdi v pravni praznini.
V zgodnjem obdobju odkrivanja zasvojenosti s tehnologijo je bilo opravljenih že več strokovnih raziskav in analiz, ki potrjujejo strahove psihiatrov. Raziskava, ki jo je opravil dr. Mubarak Ali z Univerze Flinders v Avstraliji, je zajela 114 učencev iz zasebnih in javnih šol. Izsledki raziskave, dostopne na internetu, so pokazali, da je tretjina vprašanih »na poti, da postanejo psihološko odvisni« od uporabe spleta. Kar 26 odstotkov učencev je povedalo, da je splet postal pomemben del njihovega življenja. Dr. Ali je v raziskavi med drugim ugotovil tudi, da je nadzor staršev šokantno skromen predvsem pri fantih. Štirideset odstotkov anketiranih deklet je povedalo, da njihove starše skrbi, koliko časa preživijo v spletnih klepetalnicah, pri fantih pa je ta odstotek nižji od sedem. »Gre za kulturni stereotip, da znajo fantje učinkoviteje paziti nase. Toda ne poznamo nobene razlike med spoloma, kar zadeva psihološke težave pri adolescentih.« Podobna raziskava je bila opravljena v Veliki Britaniji, in sicer na vzorcu 360 uporabnikov sodobne komunikacijske tehnologije. Ugotovitve so skrb zbujajoče podobne tistim iz Avstralije. Okoli tretjina anketiranih se nagiba k različnim oblikam zasvojenosti s tehnologijo. Južna Koreja velja za najbolj »priklopljeno« državo na svetu. Okoli 70 odstotkov njenega prebivalstva je priklopljenega na hitri splet, zaradi česar so se pojavili tako imenovani novi športniki - e-atleti. Vladna raziskava, opravljena leta 2006, je pokazala, da so računalniške igre, ki jih ljudje igrajo prek spleta, postale velik družbeni problem. Nezanemarljiv ni niti podatek, da je v tej državi vsaj deset ljudi umrlo pred računalniki zaradi izčrpanosti. Južnokorejski psihiatri so ustanovili posebne tabore, da bi se učinkoviteje spoprijemali z odvisnostjo od računalniških iger prek spleta.

Vedno večja zasvojenost v vse manjših paketih

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.