Staš Zgonik

26. 6. 2008  |  Mladina 26

Lahkotnost volilne prevare

Ko ni nujno, da vsak glas šteje

Sporna elektronska volilna naprava

Sporna elektronska volilna naprava
© Arhiv Mladine

Nizozemska vlada se je nedavno odločila, da do nadaljnjega prepove uporabo elektronskih volilnih naprav. Ne gre za tako imenovane e-volitve, pri katerih državljan lahko glasuje od doma. Gre za naprave, ki so v nekaterih državah zamenjale volilne lističe. Omogočajo namreč preprostejše in hitrejše štetje glasov, saj je treba po koncu glasovanja le odstraniti spominsko kartico in jo vstaviti v čitalnik.
In kaj je zmotilo Nizozemce? Skupina neodvisnih računalniških strokovnjakov je na pobudo ene od nizozemskih televizij pet tednov pregledovala volilno napravo znamke Nedap, kakršnih je bilo takrat v uporabi približno osem tisoč. Ugotovili so, da je mogoče na izid glasovanja na napravi odločilno vplivati v samo petih minutah, z izvijačem in dvema prirejenima čipoma (EPROM). Pa ne gre za kakšne zelo sofisticirane čipe. Naprave so bile namreč od 80. let prejšnjega stoletja, ko so Nizozemci papirno glasovanje nadomestili z elektronskim, skoraj nespremenjene. Tudi nepooblaščen dostop do naprav, kar bi moral biti problem, se je izkazal za skrajno enostavnega. Skladišča s štiri tisoč napravami ni nadziral nihče, niti varnostna kamera. Nenadzorovani so bili tudi prevozi. Za nameček je podjetje, ki mu je vlada podelila koncesijo za zagotavljanje tehnične ustreznosti naprav, skrbno pregledalo eno napravo na štiri leta. Dokazi so prepričali okrožno sodišče v Amsterdamu, ki je oktobra lani vsem Nedapovim volilnim napravam odvzelo certifikat o ustreznosti.
Verjetno najbolj znane obtožbe o ponarejanju volitev s pomočjo prirejenih volilnih naprav se sicer nanašajo na ameriške predsedniške volitve 2004 in volilne naprave podjetja Diebold, zdaj znanega kot Premier election solutions. (Diebold je svoje ime umaknil z naprav zaradi »slabe publicitete«.) Volilne izide iz naprav, ki so jih uporabljali leta 2004, je namreč dokazano mogoče prirediti. Ali z zamenjavo spominske kartice ali s spremembo zapisa na njej ali pa z naknadnim spreminjanjem dobljenih rezultatov v Officeovem programu. Vse brez uporabe kakršnekoli kode. Verjetno je odveč pripomniti, da je bil takratni predsednik uprave Diebolda, ki je sicer pred dvema letoma odstopil zaradi obtožbe o trgovanju z delnicami na podlagi notranjih informacij, eden največjih zbiralcev sredstev za kampanjo Georgea W. Busha.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.