Marjan Horvat

 |  Mladina 27

Dan državnosti in računalniki

Nesporazum med sodelavcema računalniške revije Monitor končal v parlamentu

Jožef Horvat: »To je neverjetno in preveril sem, nobeden od Mladininih urednikov ni član Nove Slovenije - Krščanske ljudske stranke«.

Jožef Horvat: »To je neverjetno in preveril sem, nobeden od Mladininih urednikov ni član Nove Slovenije - Krščanske ljudske stranke«.
© Borut Krajnc

Dan po dnevu državnosti, 26. junija, je Matjaž Horvat odpovedal sodelovanje v računalniški reviji Monitor. Dotlej je skrbel za novice na spletnem portalu in mednje je vključil čestitko bralcem revije ob dnevu državnosti, kar ni bilo všeč uredniku Matjažu Klančarju, saj po njegovem takšne »novice«, kot je pojasnil Horvatu, »nimajo zveze z računalništvom« in ne sodijo v revijo Monitor. Matjaž Horvat, ki se je sicer že poslavljal od Monitorja in našel delo drugje, pravi, da je bila Klančarjeva reakcija na objavljeno čestitko ob Dnevu državnosti kaplja čez rob, še posebej zato, ker je voščil, tudi ob drugih državnih praznikih, recimo ob novem letu in ob božiču, pa ni bilo problemov.
Verjetno bi se zgodba končala znotraj uredništva Monitorja, če je ne bi, le nekaj ur po nesporazumu in Horvatovi odločitvi, da zapusti uredništvo Monitorja, izkoristil Matjažev oče, Jožef Horvat, poslanec NSi. Ta je med parlamentarno razpravo o spremembah pokojninske in invalidninske zakonodaje med drugim dejal: »Kako sem lahko danes pomirjen in zadovoljen državljan, ko pa izvem pred kakšno uro, da neka časopisna hiša skritizira avtorja objave čestitke ob dnevu državnosti na spletni strani neke revije in urednik napiše avtorju, tega ne delaj nikoli več. Gospe in gospodje, quo vadis, časopisna hiša Mladina in revija Monitor. Ves čas sem jo s strokovnega vidika kot informatik hvalil, da imamo takšne urednike, gospe in gospodje, ni mi vseeno, da smo včeraj praznovali domovinin rojstni dan. Prepovedano je torej objaviti na spletni strani čestitko ob dnevu državnosti. To je neverjetno in preveril sem, nobeden od Mladininih urednikov ni član Nove Slovenije - Krščanske ljudske stranke
Jožef Horvat se ne moti, člani uredništva Mladine in Monitorja niso člani političnih strank. A malo nenavadno je, da živimo v državi, kjer politiki v parlamentu problematizirajo uredniške odločitve specializirane revije. Še posebej, če se te odločitve tičejo njih osebno oz. njihovih družinskih članov. Urednik Monitorja Matjaž Klančar pravi: »Kot da bi živeli v Območju somraka - najprej mi nekdo obrobno strokovno uredniško odločitev proglasi za politično, nekaj ur kasneje pa lahko kritike na moj račun poslušam še iz državnega zbora«. Mimogrede, na portalu 24ur.com, najbolj obiskanem novinarskem portalu v Sloveniji, čestitke ob dnevu državnosti ni bilo. Tudi na Slo-Tech, na »največjem slovenskem računalniškem portalu« državotvorna čestitka ni bila objavljena.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.