Zapravljivi župnik

Nedomišljen prizidek ob cerkvi

Gradnja prizidka žirovškega župnišča

Gradnja prizidka žirovškega župnišča
© Jure Erznožnik

Te dni so krajani občine Žiri prejeli župnikovo prošnjo, naj pomagajo zgraditi prizidek k župnišču; tisti, ki zaradi krhkega socialnega stanja ne bi mogli plačati v denarju, naj prispevajo gradbeni les ali kaj drugega. Prostori, tako župnik Igor Jereb v pismu, so »za delovanje župnije in njenih skupin nujni, pa tudi ves kraj bo veliko pridobil, saj organiziramo tudi dogodke, h katerim so povabljeni vsi (poletni oratorij, predavanja)«. Vse to ni nič posebnega, s trkanjem na vest vernikov gradijo župnišča po vsem svetu, v oči pa zbode vrednost investicije, ki naj bi znašala kar 720 tisoč evrov. Več podjetnih gradbenikov in zasebnih zidarjev se strinja, da bi objekt zlahka zgradili za 370 tisoč evrov, tudi mnogi zasebniki, ki si gradijo hiše, so iz lastne izkušnje prepričani, da je tako. Ob tem znesku so pričakovali vsaj sodobno, energetsko učinkovito arhitekturno zamisel, nastaja pa nedomišljena in »požrešna« stavba, ki bi, če ne bi štiri mansardna okna nakazovala oblike križa, še najbolj spominjala na mehanično delavnico.
Mladi župnik, ki je v kraju šele dve leti, velja med nekaterimi Žirovci bolj za ekonomista kot za dušnega pastirja. S prodajo zemljišč po najvišji ceni v občini doslej je zbral le nekaj več kot tretjino sredstev za novo kanoniko, za 340 tisoč evrov pa zdaj prosi Žirovce. »Vaši predniki so si (!) v preteklosti kljub drugačnim časom postavili prepoznavni objekt kraja - župnijsko cerkev sv. Martina. Odrekanje je bilo veliko, a sadovi so ostali kraju. Tako, upam, bo tudi tokrat,« snubi Jereb v vabilu in pozablja, da predimenzionirana cerkev z dvema 60 metrov visokima zvonikoma služi le vernim, ne pa vsem krajanom, in tako bo tudi z novimi prostori ...
Pomenljivo je tudi, da župnik v pismu ne navaja, da je lani iz proračuna občine Žiri že prejel 12 tisoč evrov denarja davkoplačevalcev, torej tudi neverujočih. Kot vir omenja le prodana zemljišča in prispevke vernikov iz lanskega koledarskega leta.




 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.