S protimafijskim zakonom nad civilno družbo

Črni obeti za avstrijske aktiviste

Protest pred avstrijskim veleposlaništvom v Berlinu

Protest pred avstrijskim veleposlaništvom v Berlinu
© Arhiv Mladine

Trenutno je v Avstriji zaprtih deset aktivistov za zaščito živali. Za zapahi so že več kot mesec dni, osumljeni pa so sodelovanja v organiziranem kriminalu ter pripadnosti nelegalni organizaciji.
Kaj se je zgodilo? Oboroženi pripadniki posebne policijske enote so 21. maja vdrli v enaindvajset stanovanj in pisarn avstrijskih nevladnih organizacij. Slednjim so zasegli računalnike in dokumentarno gradivo ter s tem zaustavili njihovo delo, čeprav naj sama akcija, po trditvah ministrstva za notranje zadeve, ne bi bila naperjena proti nevladnim organizacijam. Prvenstveno je šlo za aretacijo ter priprtje desetih aktivistov, ki jih policija povezuje z osemnajstimi kaznivimi dejanji poškodb tuje lastnine iz obdobja zadnjih nekaj let. Kršili naj bi 278. člen avstrijskega kazenskega zakonika, ki izenačuje kazniva dejanja aktivistov z organiziranim kriminalom, čeprav je slednji uradno definiran kot »namen osebne obogatitve skozi zločinska dejanja« (prekupčevanje z drogami, trgovina z ljudmi, pranje denarja itd.).
Avstrijska Amnesty International (AI) o tem pravi: »Neustrezno je primerjati skupino ljudi, povezanih v organiziranem kriminalu, s protestniki, ki se uprejo državni avtoriteti.« Po omenjenem členu kazenskega zakona, ugotavlja AI, bi za zločinsko združbo lahko obveljala tudi, denimo, organizacija Greenpeace, katere člani velikokrat nepooblaščeno prestopijo tuje ozemlje z namenom protestiranja.
Aktivistka Paula Stibbe v tem času redno obiskuje zaprte aktiviste. »Najprej so bili vsi v enem zaporu, potem pa so jih prerazporedili v tri različne zapore, ne da bi o tem sploh obvestili njihove družine ter odvetnike,« navaja Stibbova. »Trenutno si prizadevamo, da bi jih izpustili iz zapora, vendar državno tožilstvo vztraja, da bi lahko na svobodi uničili dokazni material. Kakšen dokazni material, če ga pa ni? Niti konkretna obtožba še ni bila vložena proti njim.« Primer desetih avstrijskih aktivistov je že obšel svet in sprožil plaz peticij, protestnih pisem ter drugih vrst političnega pritiska. Nevladne organizacije v skupnih sporočilih navajajo, da je kazniva dejanja treba preganjati kot takšna, ne pa jih izrabljati za politično motivirane in nedokazane obtožbe proti aktivističnim skupinam. Njihov strah je razumljiv. »Če bo prišlo do obsodbe aktivistov po členu 278, bo to resnično nevaren precedens za širšo civilno družbo,« pravi Paula Stibbe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.