Darja Kocbek

 |  Mladina 27  |  Svet

To je vojna!

Zviševanje cen energentov, surovin in drugih dobrin prizadene vse več prebivalstva, saj samoumevne dobrine postajajo dostopne vse manj ljudem. »Vojni dobičkarji« pa so tudi že na delu.

Energija, hrana, surovine. Vse se draži. Več ko naftni trgovec plača za liter goriva, dražje nam na bencinski črpalki proda bencin in več zaračuna za liter kurilnega olja za ogrevanje. Več ko mora mlinar plačati za pšenico, dražje mora prodajati moko peku, ta pa mora k stroškom kruha prišteti še višji račun za električno energijo. Več ko mora proizvajalec električnih kablov plačati za baker, več gradbenik zaračuna za izvedbo električne napeljave v stanovanju. Vsak dvig cen energentov, surovin in drugih dobrin se na koncu pozna v denarnici navadnega potrošnika. Ker se dražijo vse surovine in dobrine, samo sladkor in papir ne, kakor ugotavlja francoski ekonomist Philippe Chalmin v letošnji izdaji Svetovnega letopisa dobrin, postajajo tudi dobrine in storitve, ki so bile do zdaj za večino gospodinjstev v razvitem svetu samoumevne, vse dražje in vse manj dostopne. Delež prihodkov, ki jih ljudje porabijo za nakup osnovnih dobrin in za plačilo računov za standardne storitve, je vedno večji. Vse manj jim ostane za varčevanje in za nakup dobrin, ki niso nujne.

Tega ni nihče predvidel

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.