Jez se je podrl, voda pa se ni razlila

Nova Gorica in Gorica, pol leta po padcu meje

Skupni trg z dvema imenoma, Trg Evropa/Piazza Transalpina

Skupni trg z dvema imenoma, Trg Evropa/Piazza Transalpina
© Borut Peterlin

Skupni trg obeh Goric je bil v začetku prejšnjega tedna spet nabito poln. Od šest do sedem tisoč ljudi so nanj zvabili novogoriški Avtomobili in italijanski Nomadi. Tako je na trgu z dvema imenoma že od leta 2004. Vseeno pa je bilo letos drugače. Koncert ni bil več čezmejni, ampak brezmejni. Mejne zapornice in kontrole je pred pol leta odnesel schengenski režim.
Trg Evropa za Novogoričane in za Goričane Piazza Transalpina, po avstro-ogrski železnici, ki je povezala Dunaj in Trst, se je zbudil pred štirimi leti. Takrat so odstranili železno ograjo, ki je skoraj 60 let ločevala mesti, in obiskovalcem dovolili, da so se brez potnih listov sprehodili nekaj metrov čez mejo. »Ko je bilo po vstopu Slovenije v EU mogoče prehajati Trg Evropa, smo tja začeli hoditi na pivo, ker je bilo cenejše,« pripoveduje Anton Špacapan, zaposlen v Centru za informacije Fakultete za film v Gorici. Star je dobrih trideset let in je svojevrstna dvoživka, ki spi v novi, dela pa v stari Gorici. »Nekdo s potnim listom ga je šel kupit v lokal, drugi pa so čakali na prostoru pred železniško postajo, kjer ni bilo treba imeti dokumentov. Kasneje je lastnik ugotovil, da smo pravi gostje, in je stole s perona prestavil na zunanjo stran, tako da smo tam lahko sedeli in naročali pijačo. Na trg so prihajali prijatelji iz Amerike pa študentje in drugi obiskovalci. Zanje je bila črta, ki je pomenila mejo, totalno zanimiva. Stopali so čeznjo, pili slovensko pivo na italijanski strani in se skrajno zabavali.« Delček Slovenije je bil prek »Transalpine« takrat dostopen tudi tujcem, ki so v Italiji živeli in delali, v Slovenijo pa niso smeli. Občasno druženje ob pivu je preraslo v stalno in postalo petkov »jour fix«. Zadnji je potekal na »schengenski dan«, 20. decembra lani.

Nova Gorica in Gorica: Tom in Jerry

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.