Marjan Horvat

 |  Mladina 28  |  Politika

Korak proti Evropi

Nova srbska vlada

Srbija je v ponedeljek ponoči dobila novo vlado, ki jo vodi demokrat Mirko Cvetković, dosedanji finančni minister v vladi Vojislava Koštunice, predsednika Demokratske stranke Srbije, ki si je na vso moč prizadeval ostati premier s podporo strank narodnjaškega bloka (Srbska radikalna stranka, Demokratske stranke Srbije, Združena Srbija in Socialistična stranka Srbije), pa čeprav je njegova stranka v resnici največji poraženec minulih volitev. Srbsko volilno telo je namreč razdelilo mandate med »narodnjaki« in proevropsko usmerjenimi strankami (Demokratska stranka predsednika Srbije Borisa Tadića, Stranka G 17, Liberalno demokratska stranka in stranke, ki zastopajo manjšine) na pol, odločujoči dejavnik pa je bila nekdaj Miloševićeva Socialistična stranka Srbije, ki jo vodi njegov nekdanji prvi mladinec, zdaj pa namestnik predsednika nove srbske vlade in notranji minister Ivica Dačić. Po pogajanjih in bržkone tudi po nasvetu Socialistične internacionale, v katero bi se njegova stranka rada vključila predvsem s podporo grškega Pasoka, so socialisti vstopili v Cvetkovićevo vlado. Sicer pa se je po zmagi Borisa Tadića na lanskih predsedniških volitvah tudi na parlamentarnih pokazalo, da doslej dolga leta najmočnejša stranka na srbskem političnem prizorišču, Srbska radikalna stranka Vojislava Šešlja, močno izgublja podporo med volivci. Volivci so namreč namenili največ glasov proevropski Tadićevi Demokratski stranki, ki bo očitno skupaj s socialisti prevzela tudi izvršilno oblast v Beogradu, drugem, poleg republiškega, centru politične moči v Srbiji.
Novi srbski premier Cvetković je v nastopnem govoru v Ljudski skupščini Srbije poudaril, da bo njegova vlada usmerila svoje delovanje na evropsko prihodnost Srbije - vendar ne sprejema neodvisnega Kosova -, na krepitev gospodarstva, socialne odgovornosti, zaostrila bo odgovornost v boju proti korupciji in kriminalu ter se zavzemala za spoštovanje mednarodnega prava. Napovedal je, da bo Srbija ob koncu mandata te vlade pripravljena za vstop v EU, prva poteza na tej poti pa bo ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, ki je bil doslej jabolko spora med narodnjaki in pro-evropsko usmerjenimi strankami v dosedanji vladi zaradi različnega razumevanja določb o Kosovu v njem. Nova koalicija se je poenotila, da vlada ne bo priznala neodvisnosti Kosova in Metohije ter da bo v sodelovanju z drugimi državnimi organi sprejela vse pravne in diplomatske ukrepe za ohranitev Kosova v Srbiji in z razvojnimi sredstvi iz proračuna zagotovila dodatna sredstva za to, da bi Srbi ostali na Kosovu.
Nad novo srbsko vlado še zmeraj visi kot Damoklejev meč zahteva EU, da poskrbi za aretacijo vojnih zločincev, predvsem generala Ratka Mladića. Novi srbski premier je dejal, da bo vlada »dosledno spoštovala mednarodno pravo in izvrševala vse mednarodne obveznosti« in glede sodišča v Haagu dodal: »V primeru Mednarodnega sodišča za vojne zločince v Haagu bo vlada vztrajala pri tem, da sodišče vse zločine obravnava enako, kar pomeni, da ni manj vrednih žrtev in več vrednih zločincev.«
Vse pa kaže, da je nova srbska vlada že naredila nekatere poteze, ki obetajo, da se bo tudi odnos tujih investitorjev do naložb v Srbiji spremenil. Srbski parlament bo ratificiral sporazum o stabilizaciji z EU in na isti seji tudi energetski sporazum z Rusijo. Do konca tega meseca pa naj bi se srbski veleposlaniki vrnili tudi v nekaj več kot trideset držav, ki so priznale neodvisnost Kosova, saj je očitno, da prenagljeni koraki z odpoklici niso obrodili sadov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.