Vanja Pirc

 |  Mladina 28

Različni standardi

Janša nagrajen brez zadržkov, Kučanu pa bi nagrado skoraj vzeli

Častni bob leta za plagiat

Častni bob leta za plagiat
© Marko Pigac

Ko je Mladina razkrila, da je govor, ki ga je imel predsednik vlade Janez Janša leta 2006 na proslavi ob dnevi državnosti, identičen enemu od govorov nekdanjega britanskega premiera Tonyja Blaira, se je časnik Večer odzval precej mlačno. Komentatorka Darka Zvonar Predan je skušala v svoji kolumni celo zasejati dvom o verodostojnosti Mladininega pisanja. Odziv Večera je do neke mere razumljiv. Časnik je namreč predsednika vlade zaradi prav teh besed nagradil s priznanjem bob leta. In zdaj je v nerodni situaciji.
Poleg tega je bil Janšev bob leta že v preteklosti tarča številnih špekulacij. Nekaterim se je zdelo zanimivo, da je Janša prvi politik, ki je prejel to nagrado. Drugim se je zdelo bolj nenavadno, da je nagrado dobila izjava, izrečena na državni proslavi. Na Večeru sicer pravijo, da se za naziv bob leta lahko potegujejo vse izjave, ki so bile objavljene v Večeru. Po besedah dolgoletnih sodelavcev tega časnika pa je vse do leta 2006, ko se je med kandidatke za bob leta uvrstila Janševa izjava, prevladovalo prepričanje, da se lahko za ta naziv potegujejo le izjave, izrečene izključno za Večer.
Če se zdi, da je bilo ob podeljevanju boba leta za leto 2006 v to, da bi nagrado dobil visoki predstavnik političnega življenja, vloženega nekaj truda, je bilo leta 1994 v isti časopisni hiši ravno nasprotno. Tednik 7D je takrat podeljeval zlate ekrane, posebna priznanja za najbolj priljubljen televizijski obraz. O nagrajencih so vedno odločali bralci, le leta 1994 ni bilo čisto tako. Tistega leta so namreč bralci največ glasovnic, kar 1322, namenili tedanjemu predsedniku države Milanu Kučanu, vendar pa priznanja ni dobil le on, temveč tudi takrat komaj 26-letni nadobudni športni novinar Igor E. Bergant, ki se je z 935 glasovi uvrstil na drugo mesto. In zakaj sta tisto leto zlati ekran dobili dve osebi? Po naših informacijah naj bi se to zgodilo zaradi posredovanja takratnega glavnega urednika Večera Milana Predana. Ko se je izkazalo, da so bralci že tretje leto zapored največ glasov namenili Kučanu, naj bi namreč Predan, ki je bil takrat kot glavni urednik vseh Večerovih edicij tudi prvi človek tednika, zahteval, da ga tednik 7D kljub volji bralcev ne razglasi za zmagovalca in da zlati ekran dobi Bergant, saj naj bi bilo tretje zaporedno zmagoslavje predsednika države že pretirano. Pozneje naj bi se dogovorili za kompromis in priznanje sta dobila oba. Nekdanji urednik 7D Mirko Munda takratnega dogajanja sicer ni želel komentirati, so pa v 7D takrat zapisali, da so se za podelitev dveh zlatih ekranov odločili, »ker si velika večina prebivalcev te države prav gotovo želi, da bi spet živeli v 'normalnih' časih, da bi bilo konec negotovosti, polarizacij, nenehnih afer in kar je še slabega«.
Zanimivo, Milan Predan, ki je bil leta 1994 glavni urednik Večera, je bil, ko so Janši podelili bob leta, direktor časopisne hiše Večer. Njegova soproga Darka Zvonar Predan, ki je bila leta 1994 novinarka 7D, pa je bila ob isti podelitvi urednica notranjepolitične redakcije časnika Večer. Oba sta na takratna položaja prišla po vladnem »uravnoteženju« Večera.



 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.