Staš Zgonik

 |  Mladina 28

Filmsko reševanje

Je bila kolumbijska rešitev talcev junaška akcija ali draga predstava?

Kolumbijska vojska je minuli teden po več kot šestih letih ujetništva pri levičarski uporniški skupini FARC rešila kolumbijsko-francosko političarko Ingrid Betancourt. Skupaj s še 14 talci naj bi jo rešili s pomočjo ukane, saj naj bi se vojaki izdajali za civilno posadko helikopterja.
CNN navaja, kako naj bi potekala akcija. Kolumbijski vladni agenti naj bi se več mesecev poskušali infiltrirati v vrhove FARC-a. Ko jim je to uspelo, naj bi vodje upornikov prepričali, da je treba talce zbrati na enem mestu in jih preseliti. Nato naj bi jim natvezli, da bodo talce obiskali predstavniki neke humanitarne organizacije. Do njih bi talce prepeljali s helikopterjem. Na neoznačen helikopter z vojaki, preoblečeni v pripadnike FARC-a, so vkrcali vseh 15 vklenjenih talcev, nanj pa so skočili vsi »lažni« predstavniki FARC-a in tudi dva prava. Ko je bil helikopter v zraku, naj bi kolumbijski vojaki odvrgli svojo krinko in prevzeli nadzor nad uporniki na krovu. Zgodba za film - snemanje naj bi Američani celo že načrtovali ... In prav zato, ker je zgodba podobna epskemu filmskemu scenariju, se lahko upravičeno vprašamo, ali je tudi resnična.
Švicarski radio je kmalu po objavi novice o rešitvi talcev, sklicujoč se na zanesljive vire, poročal, da so izpustitev dosegli z 20 milijoni dolarjev. Ta znesek naj sicer ne bi bil podkupnina celotni skupini upornikov, šlo naj bi za denar, ki je oba pripadnika FARC-a, ki sta se skupaj s talci vkrcala na helikopter, prepričal, da sta izdala svoje uporniške kolege. Denar naj bi priskrbele ZDA, saj so bili med talci trije Američani, po nekaterih poročilih pripadniki FBI, po drugi pa pogodbeni sodelavci Pentagona, ki naj bi bili zajeti, potem ko je njihovo letalo med akcijo proti drogam strmoglavilo v džunglo.
Kolumbijske oblasti je tako poročanje dodobra razhudilo. Kot je zatrdil kolumbijski podpredsednik Francisco Santos, so poročila o domnevni odkupnini dezinformacije, ki so jih sprožili pripadniki FARC-a. Več pomembnih izgnanih voditeljev skupine naj bi namreč živelo prav v Švici. Vsekakor je uspešna, za povrh pa še spektakularna osvobodilna akcija, ali pa vsaj poročanje o njej kot taki, v interesu kolumbijskega predsednika Alvarja Uribeja, ki si želi prav z nepopustljivim odnosom do FARC-a pridobiti podporo volivcev za spremembo ustave, ki bi mu omogočila kandidiranje za tretji zaporedni mandat.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.