Ukinjanje medkulturnega dialoga

Berlinski Radio Multikulti se poslavlja

Martina Konda

Martina Konda
© Arhiv Mladine

Po štirinajstih letih delovanja bo predvidoma konec decembra prenehal oddajati berlinski Radio Multikulti. Koncept radijske sheme je bil zasnovan na oddajanju v nemškem jeziku dopoldan in popoldan, v večernih urah pa so se zvrstile oddaje v osemnajstih tujih jezikih, med njimi tudi v slovenščini.
Vodstvo medijske hiše Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB), ki ima poleg Radia Multikulti v lasti še šest drugih radijskih programov, se je za ukinitev slednjega odločilo zaradi finančne stiske RBB in pa zaradi tega, ker naj bi Multikulti dosegal nizko poslušanost. Toda urednica oddaj v slovenskem jeziku Martina Konda je prepričana, da je treba pri ukinjanju njihovega radijskega programa upoštevati predvsem trenutno politično vzdušje v nemški družbi, ki je vse prej kot naklonjeno tujcem v tej državi.
Radio Multikulti je sprva deloval v okviru medijske hiše Sender Freies Berlin. Maja 2003 je prišlo do združitve z Ostdeutscher Rundfunk Brandenburg in tako je nastal RBB s sedmimi radijskimi programi. »Zaradi finančne krize, tako slišimo od vodstva RBB, je treba odrezati en program. Prav. Toda ne razumemo, zakaj mora to biti ravno Radio Multikulti. Ostalih šest programov si je vsebinsko izjemno podobnih, Multikulti pa je resnično unikaten. Daje glas številnim manjšinam, ki v tukajšnjih medijih praviloma niso zastopane. Prizadevamo si, da do ukinitve ne bi prišlo, vendar ugotavljamo, da ni politične volje za rešitev našega radia. Dejansko je bil Multikulti že dalj časa trn v peti tukajšnjih desničarskih strank,« navaja Konda. Poleg tega je vodstvo RBB svojo odločitev o ukinitvi upravičilo s podatki naročene javnomnenjske raziskave, ki kažejo na to, da ima Radio Multikulti nizko poslušanost. »Vendar je glavna pomanjkljivost raziskave prav v tem, da je vključila zgolj nemške državljane, znano pa je, da v Berlinu de facto živi ogromno število tujcev brez državljanskega statusa in njih ni nihče nič vprašal,« nadaljuje Kondova.
Frekvenco je že odkupila radijska hiša WDR iz Kölna, ki sicer namerava obdržati nekaj produkcije Radia Multikulti, vendar je že zdaj jasno, da se bodo morale številne oddaje posloviti. Svoje delo bo konec decembra, torej ob izteku evropskega leta medkulturnega dialoga, končalo tudi slovensko uredništvo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.