Staš Zgonik

 |  Mladina 28

Morilec in zdravilec

Izdelki družbe Bayer na stroške kmetov pobijajo, na stroške države pa zdravijo čebele

/media/www/slike.old/mladina/mbayvarol_bk.jpg

© Borut Krajnc

Nedavni pomori čebel so odgovorne spodbudili k odločnejšemu ukrepanju za ohranitev preostalega dela čebeljih družin - od lanskega leta naj bi se njihovo število zmanjšalo kar za polovico. Prvi ukrep, ki je sledil ugotovitvam analiz najbolj množičnega pomora v okolici Domžal, je bila prepoved uporabe in prometa s tremi vrstami pesticidov, trženimi pod imeni Gaucho, Poncho in Cruiser. Prva dva izdeluje podjetje Bayer, njuni učinkovini - imidakloprid in klotianidin - pa sta najvišje na čebelarskih sovražnih seznamih. Drugi ukrep pa je razdeljevanje brezplačnega zdravila za čebeljega zajedalca varojo, ki se je začelo v teh dneh. Varoja, vrsta pršice, če že ne ubija, pa vsaj močno oslabi čebele, ki jih nato dotolčejo zunanji vzroki. Zdravilo se imenuje Bayvarol in ga izdeluje Bayer.
Država, natančneje veterinarska uprava (VURS), je torej namenila nekaj več kot pol milijona evrov za zdravljenje čebel podjetju, katerega izdelki so eden največjih vzrokov smrti čebel.
VURS smo povprašali, ali se jim to ne zdi nenavadno. Kot so nam pojasnili, sta v tem trenutku v Sloveniji na voljo le dve registrirani zdravili za poletno zdravljenje varoje, že omenjeni Bayvarol in preparat Apiguard proizvajalca Dadanta. »Med obema sredstvoma smo se odločili za Bayvarol zaradi podatkov Nacionalnega veterinarskega inštituta o učinkovitosti pripravka pri čebelah v Sloveniji,« nam je povedal predstavnik VURS-a za odnose z javnostmi Matjaž Emeršič in zatrdil, da proizvajalec ni bil kriterij izbora. Kot je pojasnil, na cenovnem področju ni bistvene razlike, obe zdravili sta ob pravilni uporabi prijazni do okolja in čebel, a je Bayvarol bistveno enostavnejši za uporabo. »Tudi glede na starostno strukturo naših čebelarjev (povprečna starost čebelarjev je po podatkih Čebelarske zveze Slovenije 65 let) smo se odločili za Bayvarol, ker je aplikacija pri njem enostavnejša in brez stranskih tveganj,« je še obrazložil Emeršič.
Tajnik Čebelarske zveze Anton Tomc se o morebitni spornosti državnega financiranja Bayvarola ni želel izreči, povedal je le, da čebelarji potezo (brezplačno razdeljevanje zdravila) pozdravljajo.
Bayerju se je torej trg pesticidov v Sloveniji močno zožal, a je zato postal »najboljša izbira« na področju zdravljenja najpogostejše čebelje bolezni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.