Vanja Pirc

 |  Mladina 28

Manipulacija s korupcijo

Izbira najljubše raziskave

Kabinet predsednika vlade je pred dnevi medijem poslal nenavadno sporočilo za javnost, v katerem je namignil, da naj bi nekdanji predsednik vlade Anton Rop ob predaji poslov Janezu Janši zamolčal javnomnenjsko raziskavo z naslovom Raziskava o gospodarskem in poslovnem okolju, poslovni etiki in neuradnih plačilih na Slovenskem v letu 2004. Janšev kabinet naj bi za raziskavo izvedel šele, ko jih je za izvod le-te zaprosila Fakulteta za družbene vede. Ker nimajo svojega izvoda raziskave, so nekaj sklepov o vsebini potegnili iz obrazložitve k resoluciji o preprečevanju korupcij, kjer je omenjena tudi ta anketa. V njej je 62 odstotkov slovenskih menedžerjev menilo, da je korupcija v naši državi problem. Rop je očitke o skrivanju raziskave označil za »neumnosti«, obenem pa je bil presenečen nad izpostavljanjem ene same raziskave, saj naj bi jih v njegovem mandatu naročili sto ali dvesto.
Zakaj se je zazdela kabinetu predsednika vlade omenjena raziskava tako pomembna, da je nanjo opozoril s posebnim sporočilom za javnost? Odgovor na to vprašanje najdemo že v samem sporočilu za javnost. Podatke iz štiri leta stare »skrivnostne« raziskave so namreč primerjali s podatki iz raziskav z istim naslovom iz leta 2002 in 2006, prvo je naročil kabinet predsednika vlade, drugo komisija za preprečevanje korupcije. Ob obeh merjenjih so slovenski menedžerji zaznali manj korupcije kot leta 2004, zato so se Janševi piarovci pohvalili: »V mandatu sedanje vlade je tako zaznati, da je klima med podjetniki in podjetji bolj 'svobodna', korupcije pa manj kot v mandatu prejšnje vlade
A če bi želeli, da sporočilo ne bi izzvenelo kot poceni promocijski trik, bi morali v njem upoštevati tudi druge aktualne raziskave o stopnji korupcije ... Ena izmed njih, raziskava Stališča o korupciji 2007, ki jo je Kosova komisija objavila februarja, denimo razkriva, da se po mnenju anketirancev pojavnost korupcije v Sloveniji v zadnjih letih stopnjuje, kar je še posebej izrazito v primerjavi z letom poprej. Raziskava je tudi pokazala, da kar 62 odstotkov vprašanih meni, da je korupcija pri nas velik ali zelo velik problem, leto prej pa je tako menilo »le« 53 odstotkov vprašanih. In kako so anketiranci odgovorili na vprašanje, ali so se razmere glede pojava korupcije pri nas po volitvah poslabšale? 57 odstotkov vprašanih se je strinjalo, da so razmere danes slabše ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.