Koliko laži je dovoljeno v politiki?

Odkar vladajoča stranka najema storitve zunanjih (ameriških) svetovalcev, sta se k brezsramnemu laganju usmerili tudi politična kampanja in komunikacija v Sloveniji.

Dr. Vlado Miheljak, profesor in raziskovalec na FDV, Ljubljana, kolumnist Dnevnika

Dr. Vlado Miheljak, profesor in raziskovalec na FDV, Ljubljana, kolumnist Dnevnika
© Luka Novak

Vsi sodobni politiki, ne samo v Moskvi, Ljubljani, Parizu in drugje, ne počnejo drugega, kot lažejo ljudem. Zato verjamem samo sebi.
Igor Čubajs, ruski socialni filozof (Emzin, 1-2/XVIII, junij 2008)

Zgodovina je množica dogovorjenih laži.
Napoleon Bonaparte

Da sta laganje in neverodostojnost politikov lahko resen problem, smo se do konca zavedeli, ko je Mladina razkrila, da je Blair dobesedno prepisoval neki Janšev govor in se zgovarjal, da sta se oba zgledovala po Masaryku. Kot je bilo razkrito, Masaryk ni nikoli pisal takih stavkov in odstavkov, ki so bili identični pri Janši in Blairu. Ker je Masaryk torej odpadel, je ostalo le še vprašanje, ali je prepisoval Blair od Janše ali Janša od Blaira. Mi sicer bolj verjamemo našemu predsedniku vlade, a tudi Blair ima en močan argument. Njegov govor je starejši. Torej je prepisoval, še preden je sploh lahko slišal ali prebral Janšev govor? Ta Blair je vsega zmožen.
A kakorkoli, politika je edino področje, kjer sta goljufanje in laganje dovoljeni, legitimni. Celo legalno! In to kar s sodno odločbo. Kje? Kajpak v Bushevi Ameriki. Vrhovno sodišče zvezne države Washington je, kot so prenesli nekateri evropski časopisi (npr. Die Welt), pred časom zavrglo zakon, ki prepoveduje širjenje laži o protikandidatih. Utemeljitev? Takšen zakon menda omejuje mnenjsko svobodo!? Gre namreč za neki zakon iz leta 1999, ki je eksplicitno prepovedoval dajati lažne izjave o političnih konkurentih in njihovih dejavnostih. Sodniki so s tesno večino (pet za, štirje proti) odločili, da je v politični kampanji laganje dovoljeno.
Laganje, zavestno in sistematično, postaja v Ameriki sestavni del političnih kampanj. Bolj ko ne vseh, a predvsem republikanskih. In zanimivo, v zadnjih letih, ko zlasti stranke desne hemisfere najemajo storitve ameriških agencij, se je začel tudi po Evropi širiti virus laži v političnih kampanjah in sploh politični komunikaciji. Odkar naša vladajoča stranka najema storitve in nasvete zunanjih (ameriških) svetovalcev, sta se k manipulacijam, diskreditacijam in predvsem brezsramnemu laganju usmerili tudi politična kampanja in komunikacija v Sloveniji.
Na delu sta dve tehnologiji, dva principa, različna, ker služita različnim situacijam.

Ponavljanje debele laži

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.