Ekologija? Ne, histerija.

Načrti za povečanje deleža obnovljivih virov energije in deleža biogoriv, ki so jih tako mrzlično pripravljali politiki, so do okolja in zdravja večinoma prijazni le na papirju

Še pred dvema mesecema je evropska komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Boel v imenu evropske komisije odločno zavrnila »vihar«, ki se dviguje zaradi kampanje medijev proti biogorivom. Raziskave, ki ugotavljajo, da so biogoriva bolj škodljiva kot koristna, in to tako za kmetijstvo kot za ohranitev biološke raznovrstnosti, je označila za pristranske. Sklep, da je treba do leta 2020 v EU zagotoviti v ponudbi goriv za transport 10 odstotkov biogoriv, je evropska komisija po komisarkinih besedah sprejela na podlagi obsežne analize in ob upoštevanju vplivov na različne sektorje. Ta sklep ima enako kot sklep, da je treba do leta 2020 v EU povečati delež energije, pridobljene iz obnovljivih virov, na 20 odstotkov, kar nekaj pomanjkljivosti. Predvsem bi bilo treba na prvo mesto postaviti ukrepe za povečanje energetske učinkovitosti in se zavedati, da narava ni samopostrežba, ampak ima uničevanje narave in izkoriščanje naravnih virov svojo ceno.
Ministri članic EU, pristojni za energijo, so prejšnji konec tedna na neformalnem zasedanju v Franciji naredili korak v tej smeri, saj so se strinjali, da je treba do leta 2020 v ponudbi goriv za transport v EU zagotoviti 10 odstotkov trajnostnih obnovljivih virov energije. Ferran Tarradellas Espuny, tiskovni predstavnik evropskega komisarja za energijo, je v torek zagotovil, da v tej smeri razmišlja tudi evropska komisija. »Naš načrt predvideva obnovljive vire energije za transport, kar vključuje električno energijo iz obnovljivih virov za električne in hibridne avtomobile, pa tudi vodik za avtomobile na vodik in vodikove celice,« je pojasnil. Zatrdil je še, da se zagotovitev 10 odstotkov biogoriv nanaša na drugo in tretjo generacijo, to pa so biogoriva, ki jih ne proizvajajo iz poljščin, namenjenih krmi in hrani. Zaradi tega komisija vztraja pri svoji odločitvi.

Potratne vetrnice

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.