Staš Zgonik

 |  Mladina 29

Prava pot v treh različicah

V SDS ne prepisujejo, samo odgovorno ravnajo z rabljenimi idejami

Slovenija na pravi poti - iz glasila SDS

Slovenija na pravi poti - iz glasila SDS
© Nova pot

Ko je služba vlade za razvoj minuli mesec izdala brošuro »Slovenija - včeraj, danes, jutri«, v kateri je predstavila po lastni presoji pomembne vladne dosežke, je opozicija povzdignila glas. Zmotilo jih je, da je premier Janez Janša kot avtor uvodnega nagovora podpisan le z imenom, ne s funkcijo, in da to v kombinaciji z barvno podobo publikacije (rumena in modra sta tudi barvi SDS) nakazuje na sum zlorabe proračunskega denarja za predvolilno kampanjo. Minister za razvoj Žiga Turk je obtožbe označil za smešne in pojasnil, da tudi ob imenih drugih nastopajočih v brošuri (Borut Pahor, Milan Kučan, Niccolo Machiavelli ... itd, vsi na zadnji strani v obliki citatov) funkcije niso navedene. Prav tako pa po njegovem javnost tako ali tako pozna funkcije omenjenih posameznikov, rumena in modra pa sta tudi barvi Evropske unije. V podmladku SDS so prav tako zavrnili očitke o grafični podobnosti in dvomljivce pozvali, naj si ogledajo posamezne elemente grafične podobe SDS, na primer internetno stran in strankarsko glasilo Nova pot ...
In kaj je mogoče ugotoviti ob ogledu aprilske številke glasila Nova pot? Da si je premier Janša privoščil še eno prepisovanje, še en »copy - paste«. Njegov pozdravni nagovor v tem glasilu je namreč malodane identičen nagovoru, ki se je dva meseca pozneje znašel v vladni brošuri. Na to je sicer že pred časom opozoril tednik Mag. Sestavek v strankarskem glasilu nosi naslov »Slovenija na pravi poti«, v vladni brošuri pa je opremljen z dodatnim pojasnilom in se glasi: »Slovenija je danes na pravi poti«. Preostali tekst je prepisan, le stavki so malo obrnjeni.
Upoštevati moramo seveda, da je bil premier do skrajnosti zaposlen s predsedovanjem EU. In tako je bilo očitno s celotno največjo stranko. Tudi za slogan svoje predvolilne kampanje, ki so jo po lastnih zagotovilih začeli šele po predsedovanju, so namreč še tretjič uporabil geslo »Slovenija na pravi poti«. Janez Janša je nagovoril stranko, nagovoril ljudstvo in nagovoril volivce z enim samim zamahom, pravzaprav geslom ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.