Urša Marn

 |  Mladina 29

Pretiran strah pred mobilnimi vrtci

Na pobudo ministrstva za šolstvo se bo prostorska stiska v vrtcih reševala tudi z mobilni enotami

Mobilni vrtec v kraju Meiningen malo pred Dunajem

Mobilni vrtec v kraju Meiningen malo pred Dunajem
© Arhiv Mladine

Zaradi velike prostorske stiske v vrtcih je ministrstvo za šolstvo občinam svetovalo več ukrepov, od gradnje novih vrtcev, ureditve vrtcev v prostorih osnovnih šol, podelitve koncesij do preučitve tržišča, ki ponuja mobilne enote. Prav slednje je v javnosti naletelo na največ zgražanja, češ da si ministrstvo po eni strani prizadeva za višjo rodnost in večji delež otrok v vrtcih, po drugi strani pa si predšolsko vzgojo predstavlja v nekakšnih zabojnikih. Čeprav je res, da bi morali v občinah in na ministrstvu o reševanju prostorske stiske v vrtcih razmišljati bistveno prej, to še ne pomeni, da je ideja z mobilnimi vrtci slaba. Nasprotno. Mnoge evropske države, od Avstrije, Nemčije, Škotske, Nizozemske do skandinavskih držav, takšne mobilne vrtce in šole gradijo že leta, saj je ta tip gradnje cenejši, predvsem pa bistveno hitrejši od klasične. Objekt iz mobilnih bivalnih enot je mogoče postaviti že v petih do desetih tednih, cena na kvadratni meter pa se giblje med 280 in 500 evri. Poleg tega je mobilni vrtec ob morebitnem padcu rodnosti mogoče na hitro in brez večjih stroškov razstaviti, posamezne bivalne enote prodati ali jih prestaviti na drugo lokacijo in uporabiti za drug namen.
V občini Brezovica, natančneje v kraju Podpeč, nameravajo mobilni vrtec postaviti do začetka prihodnjega leta, o gradnji mobilnega vrtca pa razmišljajo tudi v občini Dornava. »Letos je bilo v Brezovici zavrnjenih 93 otrok, od tega 63 otrok naše občine. Rešitve smo iskali po celotni občini, a žal nimamo primernih prostorov, kjer bi lahko uredili začasne oddelke. Do leta 2010 nameravamo odpreti dva oddelka v novem prizidku osnovne šole Brezovica in nov vrtec s petimi oddelki v Notranjih Goricah, vendar smo pri obeh investicijah šele v fazah projektiranja,« pravi podžupanja občine Brezovica Nataša Smrekar. Smrekarjeva pravi, da projekta ne bo mogoče izpeljati prej kot v pol leta, saj je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, kar vzame dve tretjini časa. Trenutno so v fazi projektiranja, medtem ko naj bi s postavitvijo objekta začeli predvidoma v oktobru ali novembru, tako da bi lahko vrtec začel obratovati kmalu po novem letu. Postavitev objekta bo stala približno 250.000 evrov, v kar so všteti tudi stroški sanitarij, centralnega ogrevanja, klimatizacije ter elektro in vodovodnih inštalacij, ne pa tudi stroški opreme.
Na ministrstvu pravijo, da bodo gradnjo mobilnih vrtcev podprli tudi finančno, hkrati pa poudarjajo, da mora vsak vrtec, pa naj bo zidan, montažen ali mobilen, izpolnjevati vse predpisane normative, saj sicer ne more biti vpisan v razvid izvajalcev predšolske vzgoje z javnim kurikulom.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.