Jure Erznožnik

 |  Mladina 29  |  Svet

Medkulturni dialog po italijansko

»Zdaj je čas, da spregovorite vsi vi, ki ljubite svobodo, vsi tisti, ki ljubite pravico do sreče, vsi vi, ki ljubite spanje, pogreznjeni v globoke sanje, zdaj je čas, da spregovorite, o nema večina! Preden pridejo po vas.« Primo Levi

Italijanski katoliški tednik Famiglia Cristiana, ki izhaja že skoraj 80 let, je napoved notranjega ministra Roberta Maronija, sicer člana hujskaške konzervativne Severne lige, da bo njegovo ministrstvo pripravilo ustrezne ukrepe za popis in odvzem prstnih odtisov vsem Romom v Italiji, tudi otrokom, nedavno označil za nedostojno in rasistično. Popis naj bi spominjal na fašistične zakone Benita Mussolinija, ki jih poskuša vse bolj policijska država spet oživiti. V uvodniku so priznali odkrito razočaranje nad premierom Silviom Berlusconijem, ministrom Maronijem in predsednico parlamentarne komisije za otroke Alessandro Mussolini, ki je pred časom izjavila, da so vsi Romi kriminalci. Zamerijo tudi »katoliškim« ministrom, ki so imeli na volitvah podporo cerkve, da nobeden ni dvignil glasu proti takšni sramotni politiki do drugih etnij, ki zakonito ali nezakonito živijo v Italiji. »Zanje človeško dostojanstvo ni vredno nič. Šest desetletij po rasnih zakonih Italija še ni obračunala s svojo tragično odgovornostjo, posebej pa z njo ni obračunala vladajoča desnica, če njen minister predlaga uvedbo rasnega koncepta v pravno ureditev. Policijska država tako kaže najbolj krvoločen obraz malim Romom, ki so njeni državljani.« Statusa Romov naj ne bi bilo mogoče urejati z uvedbo kataloga nedolžnih otrok in drugimi dejanji, ki skrunijo človeško dostojanstvo. Država naj kaznuje prestopnike, ostalim pa je dolžna pomagati pri njihovi socialni integraciji in jim zagotoviti takšne življenjske pogoje, da jim ne bo treba živeti s podganami ob robu mest, kjer ob smetiščih in v mestnih odplakah odraščajo njihovi otroci. V letu medkulturnega dialoga.
Seveda so Maronijev predlog obsodile javne osebnosti iz politike in kulture, pa tudi Unicef, organizacije civilne družbe, Evropska komisija in Svet Evrope. Berlusconijevo vlado zaradi preganjanja Romov in nesposobnosti iskanja ustreznih rešitev vse bolj pribijajo na križ tudi evropski mediji; britanski Independent njegov režim denimo primerja z režimoma diktatorjev Mussolinija in Hitlerja. Opozarja tudi na večni strah pred Romi, ki je v Italijanih zakoreninjen že dolgo; v drugi svetovni vojni so namreč Judom mnogi pomagali pred pregonom in jih skrivali po podstrešjih, Rome pa so fašističnim oblastem naznanjali kar sami. A minister Maroni se ne da: z obsodbe vrednim cinizmom opravičuje ta diskriminatorni ukrep kot prepotrebnega za zaščito otrok, saj naj bi jih, če bi tako ocenila policija, staršem, ki jih pošiljajo na ceste prosjačit, tudi odvzeli. In kar je najhuje, ukrep na različne načine tudi že izvaja.

Vrnitev rjavih trikotnikov

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.