Jedrski sporazum

Rešitev za gospodarstvo ZDA in vstop Indije na glavni svetovni oder

Po drami v spodnjem domu indijskega parlamenta, potem ko so opozicijski poslanci mahali s torbami, polnimi denarja, ki naj bi ga prejeli kot podkupnino, je vladi pod vodstvom Kongresne stranke uspelo dobiti zaupnico. V ozadju glasovanja je bil jedrski sporazum z ZDA, kajti združena levica, do nedavna izvenkoalicijski partner, je nasprotovala njegovemu sprejetju in odrekla podporo manjšinski vladi. Manmohan Singh, njen premier in bivši uslužbenec Svetovne banke, je sporazum sklenil trmasto spraviti pod streho še v času mandata, kot je dejal, »Indiji najprijaznejšega ameriškega predsednika«, Georgea W. Busha, čeprav naj bi mu bil naklonjen tudi njegov najverjetnejši naslednik Barack Obama.
Domači mediji so zapisali, da je to »najnižja točka indijske parlamentarne politike doslej«. Poleg škandala s kupi gotovine na parlamentarni mizi in obtožb o ceni poslanskega glasu v podporo vladi, ki naj bi znašala zajetnih 6,25 mio dolarjev, pa se je parlamentarna politika proslavila še z zagotovitvijo glasov treh poslancev, obtoženih na dosmrtno ječo, helikopterskim prevozom na smrt bolnega poslanca iz bolnišnice in domnevnim zastraševanjem poslancev s strani zveznega preiskovalnega urada, ki je pristojen za prestopke parlamentarne kaste, pri čemer je bila že opravljena kravja kupčija vladajoče Kongresne stranke s podkupljivo regionalno stranko Samadžvadi.
Izid glasovanja je kljub na videz znatni razliki devetnajstih glasov potrdil razdvojenost indijske politike in javnosti glede vsebine jedrskega sporazuma z ZDA. Končal bo indijsko jedrsko osamitev, kar je sicer nespodoben precedens. Jedrsko oborožena Indija namreč ni podpisnica mednarodnega sporazuma o neširjenju jedrskega orožja, Indiji pa je s tem omogočil nakup najmodernejše tehnologije. Toda vgrajene naj bi imel varovalke, ki zagotavljajo vpliv ZDA na indijsko zunanjo politiko. Dokaz je zadnje glasovanje Indije proti Iranu v mednarodni jedrski agenciji, IAEA. Sporazum omogoča embargo ZDA, če se Indija ne bi podredila ameriškim globalnim strateškim interesom. Le zadnje naj bi Indiji omogočilo stalni sedež v varnostnem svetu ZN. Indijski trg se bo s sporazumom odprl ameriškemu vojaško-industrijskemu kompleksu, ki bo postal njegov glavni dobavitelj orožja. Indija se bo proti osi moči, ki jo tvori naveza Rusije in Kitajske v vojaški organizaciji Šanghajske kooperacije, povezala z ZDA. Indijskim strateškim krogom je menda jasno, da lahko obrambi Indije pred Kitajsko pomaga le ameriški protiraketni ščit.
Demagogija zagovornikov nujnosti sporazuma, Indiji naj bi prinesel »energetsko varnost«, ki bi pomagala odpravljati revščino, ne zdrži, kajti delež elektrike, proizvedene s pomočjo jedrske energije, ki zdaj šteje 3 % indijskih potreb, naj bi se v dvajsetih letih po sporazumu povečal na borih 7 %. Ob dejstvu, da bo cena enote na ta način proizvedene elektrike znatno presegla stroške konvencionalno proizvedene energije, ki v Indiji - brez omembe kakršnega koli naslanjanja na alternativne vire - še zdaleč ni izkoriščena, je jasno, da bodo dobiček vknjižile le velike korporacije. Ameriško-indijska gospodarska zbornica vrednost poslov, ki bodo sledili jedrskemu sporazumu, ocenjuje na 150 miljard dolarjev.
Glasovanje o jedrskem sporazumu je bilo za indijsko politiko pomembno zlasti zaradi prve, zgodovinske povezave med indijsko levico in vzpenjajočo se stranko Bahudžan Samiti, katere glavna baza je večstomilijonska vojska najnižjega sloja izvenkastnih. V prihodnosti bi utegnila povzročiti glavobole tradicionalnima zastopnikoma indijskih elit, Kongresni stranki in hindujskim nacionalistom. Delna volilna abstinenca zadnjih, celo podpora njihovih posameznih poslancev, je po večini analiz sploh omogočila uspeh zaupnice vladi.
Sprejetje kontroverznega jedrskega sporazuma navkljub robustno nasprotujočemu javnemu mnenju v demokratični državi pa bo nedvomno služilo za zgled ZDA v podobnih primerih vsiljevanja hegemonistične politike. Denimo pri protiraketnem ščitu na Češkem in članstvu Ukrajine v vojaški zvezi NATO.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.