Nadaljevanje vojne doma

Prikrita cena ameriške vojne v Afganistanu in Iraku

Izgovorov za vojni v Afganistanu in Iraku je bilo že toliko, da jih je težko vse našteti, eden izmed najbolj pogostih, ki jih je ameriški predsednik serviral svoji naciji, pa je, da se je treba s teroristi spopasti na njihovi zemlji in ne doma. In je poslal otroke velikega Satana v tako imenovano bin Ladnovo past.
Situacija za Američane ni porazna zgolj na odročnih bojiščih Srednjega vzhoda, temveč se je vojna učinkovito preselila tudi v ZDA. Ameriški vojaki tako izgubljajo svoja življenja na treh frontah in prav ta znotraj Amerike se zdi še najbolj zahrbtna, ker je najbolj prikrita. Vse več vojakov, nekateri so bili na bojišča poslani tudi po trikrat, štirikrat, doma stori samomore ali pa se zaradi travm sploh ne morejo vključiti nazaj v civilno življenje. Številke so visoke, začnimo z enostavnim primerom. Osmega junija je bil v samomorilskem napadu na ameriško postojanko v iraški provinci Tamim ubit 1 vojak, 18 pa jih je bilo ranjenih. K slednjim lahko prištejemo še vse ostale vojake, ki so zaradi napada doživeli travme. Od začetka invazije na Irak marca 2003 je bilo v Iraku ubitih več kot 4000 ameriških vojakov, več kot 30.000 je bilo ranjenih, kar 330.000 pa se jih je obrnilo na vladni urad za veterane po zdravniško pomoč pri boju s travmami, nespečnostjo, glavoboli, stresom, depresijo, občutki krivde itd.
Vendar tudi predsednik Bush deli stisko z njimi. Po navajanju New York Timesa se je solidarnostno odrekel igranju golfa, »ker nočem, da bi me katera mama, ki ji je sin nedavno umrl, videla, kako igram golf«. Medtem pa njegov urad za veterane skriva podatke o samomorih. Visoki predstavnik urada dr. Ira Katz je po elektronski pošti svoje podrejene nedavno spraševal: »Naši koordinatorji na terenu ugotavljajo okoli 1000 poskusov samomorov na mesec med veterani. Je to nekaj, kar bi morali sami objaviti, preden se kdo drugi spotakne ob to?« Naslov sporočila je bil »Shh!«, medmet za tišino.
ZDA porabijo okoli 5 milijard dolarjev na leto za zdravljenje veteranov prve zalivske vojne; stroški te bodo astronomsko večji. Joseph Stiglitz, Nobelov nagrajenec za ekonomijo, ocenjuje, da bo celoten strošek vojn v Afganistanu in Iraku 3000 milijard dolarjev, odplačati ga bodo morale prihodnje generacije, vendar kako? To je ta bin Ladnova past, kot jo je v sporočilu ZDA povzel bin Laden sam: »Bili smo potrpežljivi v vojni proti Sovjetom, z Božjo pomočjo smo povzročili bankrot njihovega gospodarsta in postali so zgodovina. Vam bomo storili isto.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.