Deja Crnović

 |  Mladina 30

Kje so ženske?

Volitve in enakopravnost spolov

Sami deci in Zofija

Sami deci in Zofija
© Borut Krajnc

Ob predstavitvi novega programa vladne stranke SDS so se v medijih pojavile slike SDS-ovih sestavljavcev programskih smernic. Med njimi je bilo kar nekaj aktualnih ministrov, zanimivo pa je, da je med moškimi izstopala zgolj aktualna ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič. Ostali strankarski strokovnjaki so bili vsi moškega spola. Podobno se je pripetilo tudi podmladku SDM, kjer se v novoizvoljenem vodstvu veselijo sami mladi fantje. Nobene ženske.
Zapisano seveda ne pomeni, da bo na kandidatnih listah SDS primanjkovalo žensk, saj letos prvič veljajo ženske kvote, kar pomeni, da bo moralo biti na volilnih listah vsaj četrtina žensk, na naslednjih volitvah pa še več - 35 odstotkov.
A zanimivo je, da stranka, ki tako rada izpostavlja dejstvo, da je na predzadnjih predsedniških volitvah podprla žensko kandidatko Barbaro Brezigar, v svojem programu na ženske ni pretirano pozorna. SDS ima sicer svoj ženski odbor, ki mu predseduje evropska poslanka Romana Jordan Cizelj, in ta je v svojih izhodiščih res izpostavil boj za enakopravnost spolov, a že ločitev žensk v posebni odbor, medtem ko moški predstavljajo »pravi« strankarski program, pove veliko. Čeprav smo ženski odbor povprašali, kako sodelujejo pri pripravi »pravega« strankarskega programa, se članice za odgovor niso odločile.
Tudi pri drugih parlamentarnih strankah stanje ni bleščeče. Na predstavitvi alternativnega vladnega programa SD je na odru sicer sedelo nekaj žensk, bistveno manj pa jih je bilo opaziti v prvih vrstah, med vodilnimi obrazi stranke. Podobno je pri LDS, Zares in Lipi, ki med svoje vodilne obraze sicer postavljajo ženske, vprašanje pa je, koliko jih sodeluje pri pripravi programa. Pomembnosti žensk se očitno zavedajo tudi v NSi, kjer vedno bolj izpostavljajo eno od svojih dveh ministric Mojco Dolinar Kucler ter evropsko poslanko Ljudmilo Novak.
Vsekakor bo zanimivo videti, koliko pozornosti bodo stranke v predvolilnem času namenjale tovrstnemu uravnoteženju. In seveda koliko žensk bo jeseni sedelo v parlamentu, trenutno jih je od devetdesetih poslancev samo enajst.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.