Vanja Pirc

 |  Mladina 30

Še en primer v predalu?

Primer Jelinčičeve zbirke denarja po štirih letih še ni dobil epiloga

Zmago v časih, ko še ni bil plemenit

Zmago v časih, ko še ni bil plemenit
© Arhiv Mladine

V zadnjem času na tožilstvo letijo očitki, da naj bi poskrbelo za to, da sta v predalu obležali ovadbi zoper ministra za finance Andreja Bajuka v zadevi Socius in zoper državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Matjaža Šinkovca, ki naj bi, dokler je bil še direktor Sove, omogočil zaposlitev svoji partnerki na delovnem mestu, za katero ni izpolnjevala pogojev. Še en primer, ki je, kot kaže, zastal v pravosodnih mlinih, pa je primer opozicijskega poslanca Zmaga Jelinčiča Pl. in njegove zbirke slovenskega denarja, ki je pred leti razburjal javnost.
Narodni muzej Slovenije je leta 2003 od Jelinčiča za 42 milijonov tolarjev (175.000 evrov) odkupil zbirko slovenskega denarja, sestavljeno iz 536 kosov bankovcev, kovancev in drugega numizmatičnega gradiva. Posel je začel sredi leta 2004 preverjati inšpektor za kulturno dediščino, kmalu zatem pa ga je pod drobnogled vzela kriminalistična policija, ki sta jo zanimali zlasti dve vprašanji. Prvo je bilo povezano s tem, ali je zbirka res vredna tako veliko, saj je cenitev, ki jo je naročila policija, pokazala, da je vredna le 9 milijonov SIT (37.500 evrov). Drugo pa je bilo povezano s tem, po kakšni poti je Jelinčič prišel do nekaterih najdragocenejših kosov zbirke, saj naj bi bili nekateri last države, nekateri pa naj bi pripadali oblikovalcu tolarja Miljenku Liculu.
Kriminalistična preiskava se je spomladi 2006 kljub temu, da je medtem pregon za nekatera očitana dejanja že zastaral, zaključila z ovadbo zoper dve osebi, zoper Jelinčiča in skrbnika zbirke v muzeju Andreja Šemrova. Čeprav ni bilo razlogov za zavlačevanje, je ovadba na tožilstvo romala šele jeseni istega leta. Ljubljansko tožilstvo je ovadbo zoper Šemrova marca 2007 zavrglo »zaradi zastaranja kazenskega pregona, ki je nastalo že pred podano kazensko ovadbo«, glede ovadbe zoper Jelinčiča, ki se je nanašala na kaznivo dejanje prikrivanja, pa je ljubljansko okrajno sodišče zaprosilo za opravo posameznih preiskovalnih dejanj. Kot nam je povedala predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk posameznih preiskovalnih dejanj do danes, torej leto in štiri mesece kasneje, še niso opravili.
Ker se primer vleče že štiri leta, vse bolj kaže, da se bo nazadnje v celoti končal z zastaranjem. To je zanimivo predvsem zato, ker je primer že vseskozi deležen očitkov o globoki prepletenosti s politiko. Prodajo je namreč odobrilo ministrstvo za kulturo, ki ga je vodila Andreja Rihter iz SD, a tudi pod sedanjo vlado, za katero je Jelinčič pogosto opravljal umazano delo, posla nihče ni problematiziral. Nasprotno, minister Vasko Simoniti je kljub pomislekom muzeja po izbruhu afere dovolil nadaljnja izplačila Jelinčiču.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.