Prometna policija brez policistov

Na Gorenjskem hudo primanjkuje prometnih policistov, najhuje je na PPP Kranj

PPP Kranj

PPP Kranj
© Matej Leskovšek

Za red in mir na Gorenjskem skrbi Policijska uprava (PU) Kranj, kjer je zaposlenih 338 uniformiranih policistov, s čimer je glede na število policistov tretja najmanjša policijska uprava v Sloveniji. Sestavljena je iz petnajstih organizacijskih enot, Postaja prometne policije (PPP) Kranj pa je četrta največja. Ali bolje rečeno bi morala biti četrta največja glede na število sistemiziranih delovnih mest. Zasedenost delovnih mest konec lanskega leta pa je bila le 73,5-odstotna.
Gre za specializirano policijsko postajo za nadzor prometa, in to na območju, kjer je center za predsedovanje na Brdu in edino resno slovensko letališče Brnik, torej je to za zagotavljanje varnosti eno najzahtevnejših prometnih območij. Od 34 sistemiziranih delovnih mest za uniformirane policiste je na PPP Kranj zasedenih le 25 mest. Manjka torej več kot četrtina potrebnih policistov. PPP Kranj pa je kadrovsko najslabše zasedena policijska postaja med vsemi v PU Kranj.
Zato smo se za informacije o razmerah obrnili na PPP Kranj, kjer pa niso smeli odgovarjati na vprašanja o svojih kadrovskih težavah, pač pa so nas lahko le napotili na Generalno policijsko upravo (GPU), češ da je edina pristojna za takšna pojasnila. V GPU so pripravili obsežen odgovor, a je bilo v njem zelo malo odgovorov na naša vprašanja. Nič o razlogih za skrb zbujajoče razmere na PPP Kranj, nič o odhodih, nič o prihodih policistov. In tudi nič o tem, kako se je spreminjalo število policistov v letošnjih sedmih mesecih, ter o številu policistov na PPP Kranj ta trenutek. PPP Kranj pa po nekaterih podatkih niti ni najbolj kritična, ponekod dežurajo in patruljirajo tudi namestniki načelnikov postaj in celo načelniki sami.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.