Dva dni kampanje manj

V času volilnega molka bo v Sevnici tekla volilna kampanja

Zdravko Mastnak, kandidat za župana in poslanca

Zdravko Mastnak, kandidat za župana in poslanca
© Matej Leskovšek

Nadomestne županske volitve v občini Sevnica bodo 12. oktobra, torej tri tedne za parlamentarnimi. To pa poleg nepotrebnih dodatnih stroškov za občino pomeni tudi, da bo prvič v novejši slovenski zgodovini na nekem območju v času volilnega molka tekla volilna kampanja.
Parlamentarne volitve bodo 21. septembra, to pomeni, da bo v soboto in nedeljo, 20. in 21. septembra, v vsej državi veljal volilni molk. V Sevnici pa bo takrat volilna kampanja šele doživljala pravi razmah, saj se bo začela mesec pred volitvami, torej 12. septembra.
Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) so imeli sevniški občinski svetniki dovolj časa, da bi volitve izpeljali skupaj z državnozborskimi, a so se odločili drugače. Sevniške občinske službe pravijo, da zaradi organizacijskih zagat, saj naj bi bila volišča drugod in drugačna za parlamentarne in za lokalne volitve. Po naših podatkih pa je glavni razlog, da niso ujeli rokov za volitve na isti dan, v tem, da na žalni seji niso izpeljali ugotovitvenega postopka, da je preminuli župan Kristjan Janc trajno nezmožen za opravljanje funkcije. Ugotovitveno sejo so hoteli izpeljati šele po tem, ko so že imeli žalno sejo. Ukvarjali pa so se, recimo, tudi z vprašanjem, ali se kdo lahko pritoži na sklep ugotovitvene seje, čeprav se lahko pritoži le ta, ki mu je prenehal mandat, v tem primeru torej nihče več.
Kakorkoli že, pojavlja se vprašanje, kako bo občinska volilna komisija ločevala med kampanjo za županske volitve in kampanjo za parlamentarne. Konci tedna so namreč vedno primerni za večje predvolilne prireditve, nedelja, 21. septembra, pa bo še posebej primeren dan za postavitev stojnic pred volišča in agitacijo »za svojega županskega kandidata«. A tajnik DVK Marko Golobič ne pušča dvomov: »Državnozborske volitve so višje volitve, lokalne pa so administrativne, to pomeni, da se bodo morali v Sevnici temu prilagoditi. V teh dveh dneh kampanje v smislu javnih zborovanj in nagovarjanj volivcev ne more biti.« Izjema utegne veljati le za županske kandidate, ki bodo hkrati kandidirali tudi za poslance. V obeh vlogah bo kandidiral neodvisni kandidat s podporo Zares Zdravko Mastnak, ki naj bi imel lepe možnosti za zmago.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.