Urša Marn

 |  Mladina 31

Desant na Peking

Udeležba na olimpijskih igrah kot nagrada za lojalnost?

Tako kot nastope pevcev na evrovizijskem izboru tudi nastope športnikov na olimpijskih igrah redno spremlja karavana novinarjev. Samo RTV Slovenija bo v Peking poslala ekipo 24 novinarjev in komentatorjev. Večinoma gre za novinarje športnega uredništva, nekaj pa je tudi izjem. Tako bo dogajanje »ob robu« športnih dogodkov za nacionalno TV spremljala Blanka Doberšek, za nacionalni radio pa Tatjana Pirc in Darja Groznik.
Izbira Doberškove je logična, saj gre za izkušeno novinarko zunanjepolitičnega uredništva, ki je specializirana za Kitajsko, izbira drugih dveh pa je prava uganka. Pirčeva je odgovorna urednica prvega programa Radia Slovenija, Groznikova urednica oddaje Aktualno. Nobena torej ne prihaja iz zunanjepolitičnega uredništva, kaj šele, da bi se dobro spoznali na Kitajsko. A kaj bi to! Stroške bomo tako ali tako plačali poslušalci in gledalci z RTV-prispevkom. Na radiu jih ne skrbi, da bodo v najbolj vročih tednih pred parlamentarnimi volitvami ostali brez dveh urednic. Nasprotno. »Njuna odsotnost na program ne bo vplivala, zlasti pa ne, kar zadeva volitve, ker je programsko že vse pripravljeno.« O tem, kdo bo šel na olimpijske igre, na nacionalnem radiu odloča kolegij direktorja, v katerem so vsi odgovorni uredniki vseh treh radijskih programov, vodja izvedbe, vodja glasbene produkcije in vodja radijske produkcije. Po uradni razlagi naj bi se kolegij že spomladi 2006 odločil, da se olimpijskih iger udeležita tudi Pirčeva in Groznikova. Neuradno pa je slišati, da je bilo to odločeno šele pred kratkim, pri čemer naj bi bila Pirčevi in Groznikovi v prid predvsem njuna lojalnost direktorju Radia Slovenija Vinku Vasletu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.