Deja Crnović

 |  Mladina 31

Matozov princip

Na mnenje Kosove komisije se tudi Prodnik odziva s tožbo

Franci Matoz in Igor Prodnik

Franci Matoz in Igor Prodnik
© Matej Leskovšek

Da so razmere v Filmskem skladu kaotične, je jasno že dalj časa. Premnoga pričevanja filmskih ustvarjalcev je v začetku julija potrdila ugotovitev Kosove komisije za preprečevanje korupcije. Ta je v načelnem mnenju ugotovila, da so odgovorni pri Filmskem skladu delovali koruptivno v vsaj treh primerih.
Stane Malčič je v času, ko je bil v. d. direktorja sklada in predsednik nadzornega sveta, z aneksi reševal sanacijo filma Mokuš, pri katerem je tudi sam sodeloval. Ugotovljene so bile še nepravilnosti oziroma koruptivnost v zvezi s sklenitvijo pogodbe o opravljanju funkcije direktorja brez soglasja sveta ter pri predlogih za sofinanciranje projektov za leto 2007. Sedanji direktor sklada Igor Prodnik se je na načelno mnenje komisije odzval s tožbo, ker naj bi bila komisija nezakonito posegla v njegove človekove pravice, prejšnji četrtek pa je državnemu pravobranilstvu poslal še odškodninski zahtevek, s katerim zaradi krnjenega ugleda v javnosti ter kršenih osebnostnih pravic od države zahteva 10.000 evrov. Zanimive so bile predvsem trditve njegovega odvetnika Francija Matoza prejšnji petek na novinarski konferenci. Matoz je dejal, da komisija v načelnem mnenju ne more obravnavati konkretnega posameznika oziroma primera, kar je sicer bistvo njenega delovanja, torej da se osredotoča na konkretne primere. Hkrati je zahteval, da se načelno mnenje umakne s spletne strani komisije, vendar je to upravno sodišče v Ljubljani že zavrnilo. Predsednik komisije Drago Kos je dejal, da ga tožba kot taka sicer ne moti: »V civilizirani družbi se spori rešujejo na sodiščih. To je načelno v redu. Ampak zelo presenetljivo je, da imajo vsi, ki so se do zdaj odzvali na ta način, istega odvetnika. Franci Matoz je proti komisiji zastopal Borisa Popoviča, Ivana Simiča, sebe, zdaj pa še Prodnika. V bistvu gre samo za še en poskus, da bi utišali komisijo.«
A v Filmskem skladu na čelu z direktorjem Prodnikom Kosovo komisijo očitno priznavajo. Kos je povedal, da se komisija ukvarja s še približno osmimi primeri, povezanimi s Filmskim skladom, med katerimi je polovica takih, v katerih filmski ustvarjalci bremenijo Filmski sklad, v drugi polovici pa Filmski sklad bremeni filmske ustvarjalce. Neuradno smo še izvedeli, da je Prodnik na vsaj eno pritožbo filmskega ustvarjalca odgovoril tako, da ga je prijavil protikorupcijski komisiji.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.