Darja Kocbek

 |  Mladina 31  |  Svet

Trojanski konj pred ECB

Francija se vse bolj pogreza v težave, predsednik Sarkozy pa bi jih reševal kar z odpravo neodvisnosti in samostojnosti ECB

Eden glavnih trnov v peti francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki je v predvolilni kampanji obljubil, da bo Francijo spremenil v državo velike kupne moči, je Evropska centralna banka (ECB). Moti ga, da se pri svojih odločitvah ne ozira na želje in potrebe politike, ampak jo skrbi trdnost evra in denarne politike v evroobmočju. ECB francoski predsednik že vseskozi očita, da se preveč osredotoča na inflacijo in premalo skrbi za gospodarsko rast.
To politiko ECB je doslej poskušal spremeniti z glasnimi napadi, kmalu po izvolitvi se je julija lani, enako kot pred njim že predsednik italijanske vlade Silvio Berlusconi, celo povabil na zasedanje finančnih ministrov iz evroskupine, da bi jim pojasnil, zakaj bi ga morali podpreti. Predsednik evroskupine, luksemburški finančni minister Jean-Claude Juncker, je po Sarkozyjevem nastopu na zasedanju evroskupine samo pikro pripomnil, da francoskega predsednika pozna že zelo dolgo. Ministrom je namreč povedal, kaj bi bilo treba po njegovem narediti, potem pa enako še novinarjem, z dodatkom, da je bil uspešen. Takrat je kljub temu dosegel, da mu do leta 2010 ne bo treba uskladiti prihodkov proračuna z izdatki, če razmere v gospodarstvu ne bodo najugodnejše. Lahko se bo izgovarjal na pešanje gospodarske rasti in posledice ameriške finančne krize. A to mu nič več ne pomaga, saj bo pravila pakta stabilnosti in rasti po vsej verjetnosti prekršil že letos.
Pakt stabilnosti in rasti določa, da morajo oblasti v državah članicah poskrbeti, da proračunski primanjkljaj ne preseže 3 odstotkov bruto domačega proizvoda, javni dolg pa ne 60 odstotkov bruto domačega proizvoda. Poleg tega je ECB določila za cilj, da inflacija v evroobmočju ne sme preseči 2 odstotkov na letni ravni.

Zlepa ni šlo

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.