Urša Marn

 |  Mladina 32  |  Politika

Profitno zdravstvo

Pred volitvami se v zdravstvu obeta nov val privatizacije

Bo Mazej Kukovičeva končala, kar je Bručan začel?

Bo Mazej Kukovičeva končala, kar je Bručan začel?
© Borut Peterlin

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič se tik pred iztekom mandata pripravlja, da bo podelila ali dala soglasje k še enemu velikemu paketu koncesij. Na mizi ima 85 vlog za nove koncesije in 56 vlog za širitev obstoječih programov, o katerih se namerava odločiti še pred volitvami.
To je dodobra razburilo člane Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva. Ministrici očitajo, da namerava vzeti programe, kadre in finančna sredstva neprofitnim zdravstvenim domovom in bolnišnicam ter vse to podeliti med zasebnike in številne d.o.o.-je, ki delujejo po podjetniški zakonodaji - tudi s ciljem maksimiranja profita. Po mnenju zagovornikov javnega zdravstva je podeljevanje koncesij že doslej več kot petino zdravstvenih domov potisnilo v nezakonito stanje, ko ti ne morejo več izvajati vseh zakonsko opredeljenih dejavnosti in storitev, ki jih ljudje potrebujejo za celovito zdravstveno obravnavo. »Ministrica, ki bi morala to nezakonito stanje ugotoviti, sprožiti ukrepe proti odgovornim in ukrepati za odpravo nezakonitega stanja v skladu s svojimi pooblastili pri izvajanju upravnega nadzora, pa ne ukrepa. Namesto tega namerava ministrica, tik preden bo zapustila ministrsko funkcijo, že tako kritično stanje v zdravstvu še poslabšati z novimi odlivi programov in finančnih sredstev iz zdravstvenih domov in bolnišnic,« opozarjajo člani Gibanja Nevenka Lekše, Julijana Bizjak Mlakar, Dunja Obersnel Kveder in Marjan Sedmak. Po njihovem mnenju je slovensko zdravstvo »tik pred tem, da se sesuje«, ker ministrica »streže apetitom zdravniškega lobija, enako, kot pred njo njen kolega, bivši minister Bručan«. Prepričani so, da zdravstva ne bi smeli privatizirati stihijsko, torej brez analiz, brez široke javne razprave in brez soglasja prebivalk in prebivalcev Slovenije, zato so od ministrstva in vlade zahtevali, da nemudoma ustavita škodljive privatizacijske procese, ministrstvo pa ugotovi vse negativne posledice in poskrbi za njihovo odpravo.
Ministrstvo za zdravje se je na očitke gibanja odzvalo nemudoma, vendar ne z obljubo o ukrepanju, pač pa le s pojasnilom o obravnavi 141 vlog v paketu. Trenutno vse vloge pospešeno proučujejo, pred odločanjem o podelitvi koncesij ali širitvi programov pa bodo za mnenje zaprosili še ZZZS kot plačnika ter javne zavode, kjer so potencialni koncesionarji zaposleni. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Darko Žiberna je očitke gibanja zavrnil kot neutemeljene, povedal pa je tudi, da ministrstvo ne bo ukrepalo, ker da to ne bi bilo sprejemljivo. Po njegovem mnenju gibanje širi zmotno prepričanje, da koncesionarji razkrajajo javno zdravstveno službo, ker so tudi koncesionarji sestavni del javne zdravstvene mreže. Enakega mnenja so na Zdravniški zbornici Slovenije, kjer pravijo, da se socialna pravičnost in dostopnost do zdravstvenih storitev z uvajanjem koncesionarskega dela nista zmanjšali. »Bolniki imajo urejeno zavarovanje za storitve, ki jih financira zavarovalnica, ne plačujejo niti v javnih zavodih niti pri koncesionarjih ...« so zapisali v izjavi za javnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.