Staš Zgonik

 |  Mladina 32

Prvi mesec z vinjetami

Slovenske avtoceste odslej financirajo tujci

Kaznovani tujci na slovenskih cestah

Kaznovani tujci na slovenskih cestah
© Toni Dugorepec

Kot je ta teden sporočil Dars, so do zdaj prodali že 1,45 milijona vinjet, kar skupaj z navadnimi cestninami, pobranimi v prvi polovici leta, in cestninami, ki jih od tovornjakov še načrtujejo, že presega lanske prihodke od cestnin, ki so znašali 174 milijona evrov. Kljub temu naj bi za izpolnitev letnega načrta prihodkov morali prodati še približno 900 tisoč vinjet. Doslej je bil delež vinjet, ki so jih kupili tujci, približno polovičen, v preostalem delu leta pa se bo ta močno povečal, saj slovenski vozniki (tisti, ki se sploh vozijo po avtocestah) vinjeto v veliki večini že imajo. Po pisanju Dnevnika naj bi moral Dars sicer v prihodnjem letu za izpolnitev prihodkovnih načrtov prodati najmanj dvakrat toliko vinjet kot letos, kar pomeni, da bo moral biti delež financiranja slovenskih avtocest iz žepov tujih turistov kar približno tričetrtinski, saj slovenski vozniki veliko več vinjet ne bodo kupili. Res je sicer, da bodo slovenski vozniki po večini kupovali celoletne, kar pomeni dodatnih 20 evrov po prodani vinjeti. Ti izračuni so ustrezni le v primeru, če bo Evropska komisija vinjetam v zdajšnji obliki sploh dala blagoslov, saj se o njihovi - po mnenju evropskih avtoklubov - diskriminatornosti še ni dokončno izrekla. Če bo Dars prisiljen uvesti 10-dnevne vinjete, bodo zadostni prihodki in s tem celoten sistem pod velikim vprašajem.
Kot nezanemarljiv vir prihodkov od vinjet ne smemo pozabiti kazni za njihovo neuporabo. Skupna višina pobranih kazni je, kot pokaže izračun, že presegla vsaj pol milijona evrov. Dars je namreč do začetka tega tedna izdal približno 2700 plačilnih nalogov - samo v zadnjem tednu tisoč, policisti pa še približno 700. Najmanjša zagrožena kazen je 150 evrov (takoj plačana 300-evrska kazen). In kazni v veliki večini prav tako plačujejo tujci. Zaradi kazni so se ta teden oglasili iz Slovenske turistične zveze. Kot je zapisal njen predsednik Dominik S. Černjak, »zgolj vestno sankconiranje skoraj 3000 večinoma tujih obiskovalcev, ki brez vinjet vstopijo v Slovenijo, DARS-u ne bo bistveno pripomoglo k prodaji 900.000 še manjkajočih vinjet, bo pa brez dvoma zelo zmanjšalo ugled Slovenije kot prijazne in do turistov gostoljubne destinacije«.Ob tem v TZS predlagajo, da do konca letošnjega leta tujcem kazni ne bi izrekali. Na Darsu so v odgovor zapisali, da zakon pač ne loči med tujimi in domačimi vozniki in da bi to pomenilo kršitev zakona.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.