Vredni petkrat manj

Policisti plačani bistveno manj kot drugi javni uslužbenci

Odvetnik Danijel Planinšec je v imenu 250 policistov, ki so sodelovali pri predsedovanju Slovenije EU, vložil tožbo zoper državo. Razlog je to, da so drugi javni uslužbenci za dodatno delo med predsedovanjem prejeli skoraj petkrat višji mesečni znesek kot policisti. In to kljub temu, da so policisti opravljali verjetno najbolj odgovorno, vsekakor pa najbolj nevarno delo.
Za policiste se ni potegnil njihov šef, generalni direktor policije Jože Romšek, ali Sindikat policistov Slovenije, pač pa je daleč najbolj dejavna policijska organizacija Združenje policistov Slovenije. Romšek je po podatkih združenja na sklepni prireditvi ob predsedovanju na Brdu dokaj nespretno pojasnjeval, da je bil netočno seznanjen z višino dodatka, ki so ga prejemali vojaki, in da ni vedel za nesorazmerja z dodatkom za policiste. Zato mu je Združenje poslalo plačilno listo najnižjega vojaškega uslužbenca, ki je sodeloval pri predsedovanju. Ta je prejel trikrat višji dodatek kot policisti, ki so mesečno dobili zgolj 100 evrov bruto oziroma 3 evre na dan ...
Tožba za 1400 evrov bruto plus zamudne obresti naj bi vsebovala tudi dokaze o še večjih neenakostih. Nekateri drugi javni uslužbenci naj bi namreč dobivali po 500 evrov mesečnega dodatka, nekateri vojaki pa so v šestih mesecih predsedovanja zaslužili skoraj 2800 dodatnih evrov neto. Takšne številke po mnenju policijskega združenja »postavljajo v čudno luč izjavo predsednika vlade, ki je javno zatrjeval, da je država s sodelovanjem Slovenske vojske pri predsedovanju Slovenije EU ogromno prihranila«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.